Japonya merkez bankası BOJ japon yenin son 34 yılın en düşük seviyesine inmesi ithalat maliyetleri ve enflasyonda artışa yol açması ve aynı zamanda zayıf tüketici harcamaları ve genel olarak ekonomiyi etkileme potansiyeli nedeniyle karmaşık bir karar alma ortamıyla karşı karşıya. BOJ’un 26 nisan’daki bir sonraki toplantısında bu yılki fiyat tahminini yükseltmesi ve enflasyonun 2026 yılına kadar %2 hedefine yakın seyredeceğini öngörmesi beklenirken, durgun tüketim ve fabrika üretimi nedeniyle yıl için ekonomik büyüme tahminini de düşürebilir.
Yetkililer ve merkez bankasının düşüncelerine aşina kaynaklar, BOJ’un zayıf yenin küçük işletmeler üzerindeki ekonomik etkisini ve onların ücretleri artırma kabiliyetlerini izledikleri için faiz oranlarını artırmayı en azından sonbahara kadar erteleyebileceğini öne sürüyor. Bu tereddüt değer kaybeden yenin BOJ’un faiz oranlarını daha erken artırmasına yol açabileceği yönündeki bazı piyasa beklentileriyle çelişiyor.
Değer kaybeden yen, japonya ekonomisi için iki ucu keskin bir kılıç oluşturuyor. İhracata potansiyel olarak fayda sağlayabilecek olsa da, yakıt, gıda ve hammadde gibi ithalat maliyetlerini de artırarak hane halkını ve küçük perakendecileri zorlayabilir. Bu durum geçtiğimiz ay sekiz yıllık negatif faiz oranlarını sona erdiren ve şimdi faiz oranlarını daha da ayarlamak için doğru zamanı düşünen BOJ için hassas bir zamana denk geliyor.
BOJ başkanı kazuo ueda önemli ücret artışlarının büyük firmalardan küçük firmalara yayılmasının ve işgücü maliyetlerini yansıtan hizmet fiyatlarındaki artışın yeni bir faiz artırımı için gerekli koşullar olacağını belirtti. Ancak hane halkının artırmaktan caydırması nedeniyle işaretler karışık. BOJ küçük firmaların ücretlerini geçen yılki kadar veya daha fazla artırabileceğini belirtti. Yine de bu firmaların ücret artışlarına ilişkin somut veriler yılın ilerleyen dönemlerine kadar elde edilemeyecek. Geniş tabanlı ücret artışının olmaması pozitif bir ücret enflasyon döngüsünün kesin olarak kurulup kurulmadığını tespit etmenin sonbahara kadar sürebileceğini gösteriyor. Faiz artırımı için piyasa tahminleri şu anda ekim aralık dönemini tercih ediyor, ancak bazı analistler ueda’nın parasal teşvikleri azaltma potansiyeline ilişkin yorumlarının ardından temmuz ayı gibi erken bir tarihte hareekte geçme olasılığı üzerinde spekülasyon yapıyor. Bununla birlikte BOJ politikasıyla açıkça kur hareketlerini hedeflemiyor ve ueada yen dalgalanmalarının ekonomiyi ve enflasyonu önemli ölçüde etkilemesi halinde bankanın harekete geçmeye hazır olduğunu belirtti.