Türkiye kredi büyümesinde hızlandı.

Uluslararası para fonu IMF yurtiçi bankacılık sektörünün büyük olduğu polonya rusya ve türkiye gibi ülkelerde kredi büyümesinde hızlanma görüldüğünü bildirdi.
IMF “finansal sektör’ün ekonomik toparlanmada hala “aşil’in toğuğu” konumunda olduğunu belirterek bu sektördeki hassasiyetlere dikkat çekerken, “Yükselen ekonomiler daha iyi mali temelleri güçlü büyüme görünümleri ve yüksek getirileri dolayısıyla gelişiminden daha cazip hale geldi. Gelişmiş ülkelerin finansal varlıklarının küçük ölçekli bir yeniden tahsisi, yükselen piyasa ülkelerinde son derece büyük etkiye sahip olabilir” saptamasında bulundu.
Türkiye kredi büyümesinde hızlandı. IMF küresel finansal istikrar raporu 2010 ekim güncellemesinde global financial stability report GFSR kredi büyümesinin en büyük sınır ötesi banka çıkışlarının yaşandığı ülkelerde daraldığı ya da zayıf kaldığı belirtildi. Bu çıkışların fonlamada ana bankalara daha bağımlı şubelerin yer aldığı ve kredi talebinin baskılandığı ülkelere yönelme eğilimi bulunduğu belirtilen raporda “polonya rusya ve türkiye gibi yurt içinde daha yüksek derecede banka sahipliği ve veya daha büyük iç piyasa bulunan ülkelerde son aylarda kredi büyümesinde hızlanma görüldü.” denildi.
Ekim güncellemesinde 2008 ve 2010’un son çeyreği arası dönemde, 2008 GSYH’larındaki oranları itibarıyla ülkeleri uluslararası ödemeler bankası kümülatif sınır ötesi banka akışları itibarıyla sıralayan bir tabloya da yer verildi. Buna göre ülkeler letonya estonya ukrayna litvanya rusya romanya bulgaristan türkiye macaristan hırvatistan ve polonya şeklinde sıralandı. GSYH’nın yüzde 14’ünü geçen çıkışla karşılaşan letonya ilk sırada yer alırken türkiye alt orta grupta bulundu.
Aşil’in topuğu IMF Ekim güncellemesiyle ilgili basın özetinde “Finansal sektör ekonomik toparlanmada aşil’in topuğu olarak kalmaya devam ediyor.” ifadesi kullandı. Bununla “finansal sektör” ekonomik toparlanmanın zayıf noktası olarak ilan edilmiş oldu.
Güncellemede, “ekonomik toparlanma devam eder, ancak temel aşağı yönlü riskler varlığını sürdürürken finansal istikrarda aşamalı bir iyileşme için “temel bir senaryo oluşturulduğunun söz edildi. Raporda vurgulanan noktalar şöyle:
Bilançolarda ek destek olmadan bankacılık sistemleri kaldıraçsızlık borçlanma oranlarını düşürme baskısını yoğunlaştırabilecek ve toparlanma ve kamu finansmanında ötelenmeye neden olacak fonlama şoklarından kolay etkilenecek halde kalmayı sürdürür. Piyasalar yüksek kamu borç yüklerine, olumsuz büyüme dinamiklerine odaklanmaya ve bankacılık sistemlerine bağlı kalmayı sürdürürken ülke riskleri yüksek kalmaya devam etti.
Ekonomik politikaları gelişmiş ve yükselen ekonomilerde riskleri sınırlandırmaya yoğunlaşma bankacılık sistemi krizinin miras bıraktığı zorlukların üstesinden gelme ve finansal istikrarı sağlamak için yeni bir düzenleme ve kurumsal görünüm sağlama gereksinimi içinde.