Tüketici finansmanı ve yatırım ürünleri.

Yayın hayatımıza başladığımız günden bu yana bilinçli tüketicilere kredi, kredi kartı, yatırım, sigorta, bireysel emeklilik sistemi gibi finansman ürünlerinde bilinçli tercihler yapmalarına yardımcı olacağına inandığımız makaleler paylaşıyoruz. Bu senenin son makalesi olarak 2012’ye dair beklentilerimizi paylaşmak istiyoruz. Yazımıza başlamadan önce tekrar hatırlatmak isteriz ki, burada yer alan bilgilerin hiç birisi yatırım tavisyesi olarak algılanmamalı. Gelelim 2012 beklentilerimize..
Kredi faizleri 2012’de artacak
2012’nin 2011’den daha zor geçecek bir sene olacağına inanıyoruz. Bize göre tüketicilerin borçlanma maliyetleri, yani kredi faiz oranları 2011’e kıyasla daha yüksek seyredecek. Bunun en büyük sebebi özellikle avrupa ülkelerinin içinde bulunduğu borç krizi. Ülkemizde tüketicilerin birikim alışkanlıkları son 20 yılda oldukça gerilemiş durumda. Birşeylere sahip olmak için birikim yapmak yerine kredi ve kredi kartı gibi tüketici finansmanı ürünleriyle borçlanmayı tercih ediyoruz. Ancak bankalar, borçlandığımız bu paralara kaynak olarak sendikasyon kredileri kullanılıyor. Yurtdışı bankaların bir araya gelip kendi aralarında topladıkları kaynakları borç alıyoruz. Çünkü yurt içinde kredi talebini karşılayacak miktarda birikim yok.
Eğer gündemi takip ediyorsanız fark etmişsinizdir, eskiden sendikasyon kredilerini sağlayan büyük avrupa bankaları ve o bankaların ülkeleri önemli sıkıntılar içerisinde. Bu sıkıntılar nedeniyle yurtdışına aktarabilecekleri kredi tutarlarında önemli sıkıntılar yaşanacak. Bu da bizim ülkemizdeki kredi faizlerinin artmasına sebep olacak.
Rekabet mevduat faizlerini yükseltecek
Bankaların sendikasyon kredilerinin yanı sıra yerli yatırımcıların birikimleri için biribirleriyle rekabet etmek zorunda kalacaklar. Yani mevduat yatırımcısı, şubeye gidip pazarlık yapması durumunda avantajlı oranlar alabilecek. Ama bunun için internet şubesinden işlem yapmak yerine, eski yöntemi yani şubeye gidip veya telefonla faiz oranı için pazarlık etmeniz gerekecek. Unutmayın bankalar ağlamayana meme veriyorlar. Şubeyi ziyaret etmeyen müşteri de ağlamayan müşteri gözüyle görülüyor. Tatmin edici bir mevduat oranı almak için şubenizle telefonla veya şahsen pazarlık yapmanız gerekecek. Banka bonoları ve tahvillerinden uzak durmalı
Banka bonoları ve tahvilleri geçen yılın yatırım araçlarıydı. Ama iş bankası, Akbank, Garanti gibi büyük mütşeri portföylerine sahip bankalar size mevduatta yüksek oranlar vermek yerine , özel banka bonusu veya tahvili satmak isteyebilirler. Bizim görüşümüz kesinlikle banka tahvillerinden uzak durulması yönünde. Bu dönem bir senenin üzerinde vadede yatırım yapmak için çok uygun bir dönem değil. Banka bonoları da 6 aylık minimum vadelerde satılıyor. Şu dönemde parası olan, birikimlerini en fazla iki aylık vadelerde değerlendirebileceği ürünlere yönlenmeli diye düşünüyoruz. Üstelik özel banka bonoları mevduat güvencesi altında değil.
Paranız varsa gidin pazarlık yapın, kırık vadeli mevduatlara yönelin birikimlerinin avantajlı oranlar alacak tutarlarda olmadığına inanıyorsanız, o zaman alternatifleriniz ING Bank turuncu hesap veya teb marifetli hesap gibi birikim hesapları olacaktır. Bu gibi vadeli hesabın kısıtlamalarında arınmış çözümler ve kendi aralarındaki rekabet nedeniyle sunulan avantajlı oranlar, küçük birikim sahipleri için güzel getiriler sunmaktadır. Önümüzdeki yıl içinde diğer bankaların da turuncu veya marifetli hesaba benzer ürünleri bu rekabete sokacağını ve bunun bir avantaj olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz. Ufak bir hatırlatma, bu ürünlerin mevduata alternatif ürünler olarak düşünülmemesi gerektiğine inanıyoruz. Bu hesaplar, avantajlı mevduat faiz oranları alabileceğiniz tutarlara ulaşmak için avantajlı kazanabileceğiniz birikim hesaplarıdır. Eğer 30.000 TL ve üzerinde bir birikiminiz varsa, bunun için en doğru aksiyon bir banka şubesine gidip veya telefonla arayıp 31 ila 30 gün arası kırık mevduat pazarlığı yapmak olacaktır.
2012 yılı birikim yılı olacak.