Tekstilciye 500 milyon dolar kredi kullandıracak.

İstanbul tekstil konfeksiyon ihracatçı birlikleri İTKİB koordinatör başkanı ismail gülle, “2023 türkiye ihracat stratejisi ve eylem planı artık devlet tarafından da kabul edilen bir hedef oldu. Bu hedefe ulaşabilmek için türk tekstil ve konfeksiyon sektörü olarak yatırım, üretim ve ihracat noktasında üzerimize düşen görevin farkındayız.” dedi.
İTKİB ile ING Bank arasında gerçekleştirilen işbirliği protokolü imza töreninde konuşan gülle, 2023 türkiye ihracat stratejisi ve eylem planının artık devlet tarafından da kabul edilen bir hedef olduğunu belirterek, bu hedefe ulaşabilmek için türk tekstil ve konfeksiyon sektörü olarak yatırım, üretim ve ihracat noktasında üzerlerine düşen görevin farkında olduklarını ifade etti. Bu noktada, yatırım üretim ve ihracatın finansmanı için ING Bank ile işbirliğine gittiklerini ve üye firmalara cazip imkanlarla, bankacılık kesiminin reel sektöre duyduğu güven göstergesi olduğuna işaret eden gülle, “Uygun finansman doğru vade demektir. Türkiye özellikle bankacılık sektörünün 2001 krizine kadar yaşadığı dönemde maalesef bu şansa sahip olmadı. Ama 2001’de çok ders aldığımız ortada.
2001 yılından sonra yabancı sermayeli aktörlerin bankacılık sektörüne girmesiyle beraber bankaların reel sektörle olan ilişkisi geçmişle mükayese edilemeyecek kadar güçlü, sürdürülebilir, güvenilir bir noktaya doğru geldi.” diye konuştu.
“Piyasa spekülasyonları üzerinden gelir sağlama hedefi sürüdürülemez.”
“Bugün İTKİB olarak ING Bank ile yaptığımız bu anlaşma, dış ticaret kesimini fonlayacak, dış ticaret kesiminin büyüme hedeflerini destekleyecek, geleceklerine yatırım yapabilecekleri önemli fırsatlar da oluşturacak.” diyen gülle, şöyle devam etti:
“Temennim şudur ki reel sektörün finansmanı konusunda türkiye’nin dinamizmine uyumlu bir model yaratabilelim. Paradan para kazanma çabasından kurtulalım. Menkul değerler üzerinden piyasa spekülasyonları üzerinden gelir sağlama hedefinin sürdürülemez olduğunu hep beraber idrak edelim.
Bunu bizde idrak edelim, bankacılık sektörü de idrak etsin.”
Stratejik hedefleri çerçevesinde uluslararası rekabetçiliği artırmak için, finansal enstrümanların, ticaret destek araçlarının artırılması ve bağlantılı olarak verimli kullanımının sağlanması konusuna büyük önem verdiklerinin de altını çizen gülle, “bugün kü protokolle modern finansta kullanılan tüm ürünleri, çok uygun koşullarla birliğimiz üyesi ihracatçılarımızın kullanımına sunduk. Özellikle ham madde finansmanı, mal alım finansmanı döviz ve türk lirası kredileri, iş yeri kredisi, işletme sermayesi kredisi ve ticari araç kredileri gibi, tüketici ihracatçı firmaların büyüme ve rekabetçilik anlamında ihtiyaç duyacağı pek çok desteğe ING Bank aracılığıyla ve uygun koşullarda ulaşılmasını sağlıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
ING Bank genel müdürü pınar abay da tolpantıda yaptığı konuşmada dış ticaret yapan firmaların en temel gereksinimlerin ihtiyaçlarının doğru analiz edilerek bu yönde doğru finansmana erişimlerinin sağlanması olduğunu düşündüklerini ifade etti.
Banka olarak tüm bu ihtiyaçları gözeterek çok kapsamlı bir paket hazırladıklarını söyleyen abay, “İTKİB ile yaptığımız bu anlaşma kapsamında ihracatçılarımıza özel 500 milyon dolarlık kullandırım yapmayı hedefliyoruz. Sunacağımız avantajlar ile firmalarımızın rekabette avantajlı koruma konuma geleceğine inanıyoruz” dedi.
ING Bank’ın İTKİB ile işbirliği kapsamında hazırladığı paket, ihracatçılara yönelik avantajlı kredi fiyatları, işlemini kapsıyor. Ayrıca ING Bank İTKİB üyesi firmaların yurt dışında yapacakları yatırımlarda veya yabancı firmalara yapacakları işbirliklerinde hem danışman hem de finansör olarak yer alacak.