Shell ve aramco pavilion enerji varlıkları için anlaşmaya yakın.

Shell ve Saudi aramco temasek’e ait sıvılaştırılmış doğal gaz LNG Ticaret şirketi pavilion energy’nin varlıklarını satın almak için görüşmelerin son aşamasındalar. Durum tespitini tamamlayan enerji devleri şimdi fiyat koşullarını görüşüyor. Bilgi sahibi iki kaynağa göre varlıkların değerinin 2 milyar doların üzerinde olması bekleniyor.
Singapur’un devlet yatırım şirketi temasek tarafından on yıl önce kurulan pavilion energy LNG ile ilgili yatırımlarda uzmanlaşmıştır. Şirket Singapur’un elektrik ve endüstriyel gaz ihtiyacının üçte birinin LNG ve borulu doğalgaz yoluyla karşılanmasında önemli rol oynamıştır. Ayrıca pavilion energy dünyanın önde gelen yakıt ikmal limanı olan singapur’daki gemilere LNG sağlamaktadır. saudi aramco müzakereleri yürüten gaz birimi aracılığıyla potansiyel satın almayı önemli bir küresel LNG oyuncusu olmak için stratejik bir hamle olarak görüyor. Şirket gaz arama çalışmalarını genişletiyor ve 2030 yılına kadar üretimi 2021 seviyelerine göre %60’ın üzerinde artırmayı planlıyor. Aramco’nun LNG’ye olan ilgisi geçen yıl Midocean energy’deki azınlık hissesi için yaptığı 500 milyon dolarlık yatırımı da içeriyor. Dünyanın en büyük LNG tüccarı olaran tanınan shell LNG ticaretinin bir önceki yılın son çeyreğinde karının yaklaşık üçte birine katkıda bulunduğunu bildirdi. Şirket bölgesel talep ve fiyat dalgalanmalarından faydalanarak küresel çapta faaliyet gösteriyor. Shell gaz ve LNG’nin enerji dönüşümü için, özellikle de elektrik üretiminde kömürün yerini almak için gerekli olduğunu savunuyor. Pavilion energy pazardaki varlığını geliştirmek için önemli yatırımlar yapmıştır. Firma 2013 yılında tanzanya’daki üç gaz bloğuna yaklaşık 1.3 milyar dolar yatırım yapmış ve 2019 yılında ıberdola’nın LNG varlıklarını satın alarak avrupa’ya açılmıştır. Buna birleşik krallık ve ispanya’daki yeniden gazlaştırma kapasitesi de dahildi.
Borsaya kote olmayan şirket mart 2023’te sona eren yıl için 438 milyon dolar vergi sonrası kar açıklayarak güçlü bir mali dönüş gösterdi ve bir önceki yıl 666 milyon dolar olan zarardan kurtuldu.
Gelir %38 artışla 9,09 milyar dolar’a ulaşırken mart 2023 itibariyle özsermaye değeri 3,63 milyar dolar olarak gerçekleşti.