Sermaye piyasalarının gelişmesi ön koşulu.

Son 12 ayda asrın felaketi olarak nitelendirilen depremin yaşandığını bütçe açığının yüksek seviyelerden aşağı geldiği anlatan şimşek para politikası tedbirlerinin gecikmeli olarak etkili olduğunu para politikasının yeniden inşaasının ve enflasyonu çıplayacak noktaya gelmesinin zaman aldığını söyledi.
Şimşek türkiye’deki finansmanın neredeyse yüzde 88’inin bankalar tarafından sağlandığına işaret ederek, bunun sağlıklı olmadığını uzun vadeli kaynağın sermaye piyasalarında bulunabileceğini anlattı.
Bakan şimşek peki sermaye piyasalarının gelişmesinin ön koşulu ne. Fiyat istikrardır. Bunlar 10 yıl öncesine gidin, firmalarımız çok rahat bir şekilde, çok daha uygun koşullarda uzun vadeli 10 yıllık tahviller çıkarabiliyorlardı. Yani ihraç edebiliyorlardı. Tekrar oraya gelmek istiyoruz. Sermaye piyasalarının derinleşmesi ve gelişmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Ama bunun da ön koşulu fiyat istikrarıdır.” diye konuştu.
Yapay zeka önümüzdeki dönemde önemli bir gündem maddesi olacak. Hazine ve maliye bakanı şimşek kamu finansmanına ilişkin yoğun çalışmalar yaptıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Biz kurala dayalı gideceğiz. Öngörülebilir ve şeffaflık içerisinde işlerimizi yürüteceğiz. İnsanımıza yatırım yapacağız bu dönemde. Çünkü geçmişte de bir sürü sanayi devrimi yaşandı ancak o sanayi devrimlerinin etkileri genelde istihdam ve refah artışı anlamında oldu. İlk defa büyük bir belirsizlikle karşı karşıyayız. O da yapay zeka bunun iş gücü piyasasına diğer alanlara ve rekabet gücüne etkisi konusunda çok değişik değerlendirmeler var. Yapay zeka önümüzdeki dönemde önemli bir gündem maddesi olacak. Onun için sürekli insanımıza yatırım yapmalıyız. Bu da bizim programın en önemli önceliklerindedir.” Şimşek hedeflerinin “Bu sene türkiye’yi dünya bankası tanımına göre yüksek gelirli ülkeler grubuna dahil etmek” olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı: “Bunun için de durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Bazıları da hala program nerede diye söylenip dursun. Ama açık ve net olarak söylüyorum. Program var, programı güçlendiriyoruz ve program çalışıyor. Enflasyonda da bunun sonuçlarını yılın ikinci yarısında çok net bir şekilde göreceğiz ve aşağı yönlü güçlenerek devam edecek. Bu da sürdürülebilir yüksek büyümenin temellerini güçlendirecek.”