“Gaziantep her zaman türkiye’nin iki katı büyüyor”
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan gaziantep sanayi odası GSO yönetim kurulu başkanı adil konukoğlu özellikle türkiye’de son yıllarda sağlanan siyasi ve ekonomik istikrarın, anadolu şehirlerinde büyümenin ve kalkınmanın önünü açtığını belirtti.
Bankaların hizmet kanallarının da yaygın hale gelmesiyle birlikte kredi kullanımının anadolu’da yayıldığını kaydeden konukoğlu, anadolu’daki girişimci ve sanayici sayısının arttığına da dikkati çekti. Konukoğlu, üretim ve ihracat atağını sürdüren gaziantep’in ise lokomotif şehirlerin başında geldiğine işaret ederek,”imalat sanayisi, kapasitesi, istihdam gücü, ihracat potansiyeli ile bölgenin en dinamik sanayi gücüne sahip olan gaziantep, her zaman türkiye’nin iki katı büyüyor. Gaziantep’te sanayicilerimiz sürekli yatırım yapıyor. Yeni organize sanayi bölgeleri OSB açılıyor. Gaziantep bugün kurulu 5 bölgesiyle türkiye’nin en büyük OSB’si konumunda bulunuyor. Bölgede 800 firma faaliyet gösteriyor, 120 binden fazla kişi istihdam ediliyor. 5. OSB’de birinci etabın tahsisleri yapıldı. Şu anda orada 30’un üzerinde firma üretim yapıyor, 70’e yakın firmanın da inşaatı devam ediyor. Ayrıca, sanayicinin yoğun arsa talebini karşılamak üzere, gaziantep ile kilis sınırında ortak kurulacak şahinbey polateli OSB projemizin çalışmalarına devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
Gaziantep’ten istanbul sanayi odası tarafından gerçekleştirilen “türkiye’nin 1000 büyük sanayi kuruluşu 2013” araştırmasında 57 firma türkiye ihracatçılar meclisi’nin açıkladığı “2013 türkiye’nin ilk 1000 ihracatçı firması araştırması’nda da 67 firmanın yer aldığını anısmatan konukoğlu, 177 ülkeye ihracat gerçekleştirilen şehrin, 2013 yılını 6 milyar 473 milyon dolarlık ihracatla kapattığını, bu yıl da ihracat artışının devam ettiğini dile getirdi.
Bugüne kadar verilen teşviklerle karşılaştırıldığında, yeni teşvik yasası’nın en adaletli teşvik sistemi olduğunu savunan konukoğlu şunları söyledi:
“Türkiye’nin her tarafına teşvik verildi. Teşviklerde gaziantep 3. bölgede bulunuyor ama OSB’de yatırım yapılması durumunda 4. bölge haklarından yararlanılıyor. Gaziantepli sanayiciler olarak, biz kazandığımızı hep kendi şehrimizde yatırıma dönüştürdük. Şehrimiz özel sektör eliyle büyüdü, devlet yatırımları yok denecek kadar azdır. Son çıkarılan teşvik yasası ile bize gelen yatırımcılar oldu. Fakat kentimizin yatırımlar dayanan ticari beceriye sahip olmasıdır. Diğer yandan teşvik sistemi, hükümetin başlattığı çözüm süreciyle birlikte bölgeye ekonomik ivme kattı. Sağlanan huzur ve güven ortamı, yeni yatırımları çekti, üretim ve istihdamı artırdı. Süreçle birlikte, bölgedeki birçok sektörde potansiyelin değerlendirilmesinin, ülkemiz ekonomisine de katkısnın büyük olacağına inanıyoruz.”