Pandemi de uygulanan politikalar.

Toplantının ardından ispanya hükümet sözcüsü maria jesus montero, koronavirüs krizini 2. dünya savaşı ile kıyasladı. Montero, AB’nin koronavirüs krizine birlik beraberlik içinde karşılık vermemesinin avrupalıların birliğe güvenlerini kaybetmelerine neden olacağı uyarısında bulundu.
2008’den beri sürüyor.
2008 mali krizi patlak verdiğinden beri italya ispanya, yunanistan gibi güney ülkeleri ile almanya ve hollanda gibi kuzey ülkeleri arasında ortak borçlanma enstrümanı çıkarma konusunda anlaşmazlık sürüp gidiyor.
Koronabono çıkacak mı.
Bu kez koronavirüs pandemisinin neden olduğu zararı gidermek üzere uygulanan politikaların uzun vadeli finansmanına yönelik bir enstrümana ihtiyaç duyulduğunu belirten güney ülkeleri, AB’den ortak bir borç enstrümanı koronabono çıkarması talebinde.
“Korona bardağı taşıran damla olur AB dağılır” uyarısı
AB şimdilik devletin kamuyu sübvanse etmesine yönelik kısıtlamaları kaldırarak üyelerin daha fazla harcama yapması için borçlanmayı artırmalarına izin vermekle yetindi.
Bunu yeterli bulmayan italya ispanya ve fransa daha fazla destek ve dayanışma göstermenin AB açısından bir varoluş sınavı olduğu, bu sınav geçilmezse AB’nin dağılabileceği uyarısını yaptı.
Masa da ne var.
Tartışılan mali öneriler arasında euro bölgesi kurtarma fonundan her ülkenin ekonomik çıktısının yüzde 2’si kadar ya da toplamda 240 milyar euro kredi verilmesi. Bu paraya erişim için konulacak şartlar konusunda anlaşmazlık çözülemedi.
Avrupa yatırım bankası’na 25 milyar ekstra garanti vererek bankanın şirketlere 200 milyar euro daha borç vermesini hızlandırmak da bir diğer seçenek.
Tüm üye ülkelerin 25 milyar euroluk garantisi karşılığı piyasaya 100 milyar euro sürerek şirketlerin çalışan çıkarmak yerine çalışma saatlerini kısaltarak maaşları ödemelerini sübvanse etmek de seçenekler arasında.
Acil destek fonu oluşturarak tıbbi malzeme tedariki ve sağlık hizmetleri için kaynak aktarmak ve AB’nin ortak dayanışma fonuyla uzun vadeli ekonomik düzenlemeyi finanse etmek üzerinde de duruluyor.
Dünyadaki en büyük mali destek programı olmaya talip
Reuters’ın hesaplamalarına göre tüm bunlar üzerinde bir uzlaşı sağlanırsa, ABD’ninkini de geçen dünyadaki en büyük mali destek programı ortaya çıkacak.