Otomobil kredisinde artış görüldü.

Otomobil kredisinde ise en fazla artış yüzde 511,8 ile muş’ta görüldü. 846 bin liralık kredisi bulunan muş otomobil almak için bankalardan geçen yıl eylül ayı sonu itibarıyla 5 milyon 176 bin lira kredi kullandı. Hakkari’nin kullandığı taşıt kredisi yüzde 380,5 artarken, bitlis’in artışı yüzde 141,4 oldu. İhtiyaç kredilerindeki artışta lider il ise aksaray eylül 2009’da 91 bin 814 liralık ihtiyaç kredisi kullanılan şehirde, bir yıl sonra bu rakam 157 bin 878 liraya yükseldi. Aksaray’ı yüzde 55,3’lük artışla karaman takip etti. “Sıcak para kredi oldu” Açıklamada görüşlerine yer verilen ATO başkanı sinan aygün hisse senedi, iç borçlanma kağıtları mevduat olarak türkiye’de bulunan yabancı kaynaklı sıcak paranın eylül 2010 itibarıyla 118 milyar dolara yükseldiğini kredilerin kaynağının sıcak para olduğunu ifade etti.
Aygün şunları kaydetti:
“Eylül 2010 itibarıyla sıcak para bir önceki yıla oranla yüzde 44 artmış. Bankacılık sistemine kar amacıyla giren bu sıcak para, kredilere kaynak olarak kullanılıyor. Yurt içi yerleşik kesimlerin mevduat miktarı ise eylül 2009’da 474 milyar 262 milyon liradan 553 milyar 216 milyon liraya çıkarak yüzde 16,6 artmış. Türkiye’de kredilerin milli gelire oranı, AB ülkelerinden düşük seviyede. Bu oranın yükselmesinde yani kredilerin artmasında bir sakınca yok ancak dış borçla, yani her an çekip gidecek sıcak parayla değil mevduatta artması gerekiyor”
Bankacılık sisteminde yaşanan gelişmelerin türkiye’deki geleneksel aile ilişkilerinde de değişime yol açtığına dikkati çeken aygün, “Bankalar ev araba almak geçimini sağlamak, çocuğunu okula göndermek, tatile gitmek, işini sürdürmek, yatırım yapmak isteyenler gibi talep eden kesimlere göre kredi seçeneklerini artırınca artık isteyen herkes yapmak istediği işi krediyle yapar hale geldi. Doğal olarak yeni durumda eş dosttan borç isteme dönemi de bitti.” dedi.