Mortgage broker ve finansal durumlar.

Mortgage brokerı kendisine gelen müşterinin almak istediği konut, finansal durumu ve ne kadar finansman ihtiyacı olduğuna dair bilgileri alır. Bu bilgiler ışığında konut finansmanı kullanmayı düşünen tüketiciye mevcut piyasa koşullarında alternatif ürünleri sunar. Buraya kadar tanımladığımız hizmet, kıyaslama web siteleri tarafından verilen hizmetiyle tam olarak aynı olmasa da, benzerlik göstermesi nedeniyle kabul edilebilir.
Profesyonel bir mortgage brokerlığı verdiği hizmetlerle kıyaslama web sitelerinin verdiği hizmetlerdeki bankaların talep ettiği faiz dışı bazı masraflar söz konusu. Brokerlar bu masrafların hangilerinin zorunlu, hangilerinin zorunlu olmadığı konusunda tüketicileri bilgilendirirler. Söz konusu faiz dışı masrafların hangilerinin zorunlu olmasa da alınamsı gerektiği konusunda görüş ve önerilerini paylaşırlar. Hayat sigortası gibi konut kredilerine konu olan faiz dışı masraflar için kredi alınmak istenen kurum dışından alternatif fiyat teklifleri alarak, bu maliyetlerin daha da azaltılmasına yardımcı olurlar. Kullanılan konut kredisiyle ilgili sigorta ürünlerinin yenilemesini de takip edip, bu konuda kredi kullanmış kişiye alternatif fiyatlar sunarlar. Mortgage kredilerinde faiz dışı masrafların ne olduğunu bilmeyen ziyaretçilerimize ilgili makalemize bir göz atmalarını öneriyoruz.
Bunun yanı sıra profesyonel mortgage brokerları, kendileri aracılığıyla konut kredisi kullanan müşterilerinin kredi kullanım şartlarını veritabanında saklar ve söz konusu müşteri için piyasadaki konut kredilerinin maliyetlerinin daha avantajlı hale gelmesi durumunda, konut kredisine refinansman için uygun şartların oluştuğuna dair müşterisini bilgilendirir. ve bu konuda aracılık ve danışmanlık hizmetlerini tekrar sunarlar.
Gelelim türkiye gerçeklerine dünyadaki mortgage brokerlığı uygulamalarına göz attığımızda bu hizmetlerin verildiği ülkelerin hemen hemen tamamında, lisanslama ve mevcut bankacılık ve ticaret kanunlarıyla uyum zorunluluğu olduğunu görüyoruz. Ülkemizde ise lise diploması sahibi olup, 90 saatlik bir dershane programının ardından MEB gözetmenliği altına sınavı geçtikten sonra aldığınız sertifika ile bu mesleği icra edebiliyorsunuz. Ayrıca türkiye’de dünyada olduğu gibi mortgage brokerı olmak için en az bir yüksek okul mezunu olmak ve meslek birliği veya SPK benzeri bir kurumt arafından gerçekleştirilen lisanslama sınavından geçmeniz gerekmiyor. Türkiye’de 2008 krizi sonrasında ciddi bir darbe alan konut sektörüyle beraber mortgage kredileri de etkilendi. Kriz nedeniyle gelecek on yılın popüler meslekleri arasında sayılacağına kesin gözüyle bakılan mortgage brokerlığının doğum sancıları sırasında önüne büyük bir set çekilmiş oldu. Şu anda mortgage brokerı olarak da çalıştığını iddia eden birçok emlak komisyoncusu mevcut. Bu kişilerin yaptığı da, kıyaslama hizmeti veren web sitelerini çevrimiçi yaptıklarını fiziksel olarak yapıp kendilerine ek bir gelir sağlamak.