Krediler 2021 yılında takibe düşmeyebilir.

BDDK’nın sorunlu kredileri takibe atma süresinde sağladığı esneklik 30 haziran’da sona erecek. Ancak BDDK’nın bankalardan aldığı görüşle bu esnekliği eylül 2021 hatta yıl sonuna kadar uzatmayı planladığı belirtildi. Bankaların ise zorunlu olmasa da sorunlu krediler için ayırdığı karşılık yüzde 9.3 arttı.
Koronavirüs salgınıyla birlikte bankacılık düzenleme ve denetleme kurumu BDDK sorunlu kredi ödemelerinin takibe atılması için bekleme süresini 90 günden 180 güne çıkardı. 2020 sonunda biten esneklik 30 haziran 2021’e kadar da uzatıldı.
Dünya gazetesi’nden şebnem turhan’ın aktardığı habere göre, BDDK’nın en erken 30 eylül 2021’e en geç de 2021 sonuna kadar takibe atma süresindeki bu esnekliği uzatması bekleniyor.
Bankalardan görüş toplayan BDDK’nın pandeminin etkisinin sürmesi ve tam kapanmanın devam etmesi nedeniyle bu uygulamaya devam etmeyi planladı. Bankalar ise zorunlu olmasa da sorunlu krediler için karşılık ayırmaya ise devam etti.
BDDK verilerine göre ise mart 2021 itibarıyla bankalarda sorunlu kredilerin takibe dönüşüm oranı yüzde 3.79’a kadar geriledi.
Bankalar karşılık ayırmayı sürdürdü.
Konuya yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, esnekliğin uzatılması mümkün. BDDK geçen günlerde banka genel müdürlerinden uygulamanın konusunda görüş bildirirken düzenlemenin ortadan kalkmasıyla takibe dönüşüm oranlarında yükselişin de olacağını belirtti.
Bilgi veren kaynaklar bankaların zorunlu olmamasına rağmen sorunlu krediler için karşılık ayırmaya devam ettiğini dile getirirken takibe dönüşüm oranının artmasının bankalara finansal bir etkisinin ise olmayacağını düşündüklerini vurguladı. Bankaların kredi ödemelerinde özellikle turizm tarafında bir problem yaşayabildiğini belirten kaynaklar ekonomide tam açılma olmazsa takibe atma süresindeki esnekliğin yıl sonuna kadar uzama ihtimali olduğunu belirtti.
Öte yandan bazı uzmanlar ise sürenin 30 eylül 2021’e kadar uzatılmasına kesin gözüyle bakıyor. Her ne kadar takibe dönüşüm oranının şu anki seviyelerinden yükselmesinin bankalarda önemli bir finansal etkide bulunması beklenmese de kredi kullananlarla bir alışkanlık değişimi yarattığı için tehlikeli olarak değerlendiriyor. Takibe dönüşme olasılığının süre uzatımı nedeniyle düşük olması kredi kullananların geri ödeme alışkanlıklarının yok olmasına da neden oluyor.
Ayrılan karşılık yüzde 9.3 arttı
BDDK verilerine göre mart 2021 itibarıyla kredilerin takibe dönüşüm oranı yüzde 3.79 bu oran geçen yıl martta yüzde 4.96 idi. bu 1.17 puanlık bir iyileşme yaşandığını gösteriyor. Özellikle kamu bankalarında iyileşme daha iyi.1.88 puan düşüş var. Geçen yıl yüzde 3.28 iken bu yıl martta yüzde 2.40’a düştü takibe dönüşüm oranı. Yerli özel bankalarda yüzde 6.10 olan takibe dönüşüm oranı bu yıl martta yüzde 5’e yabancı bankalarda ise yüzde 6.53’ten yüzde 5.05’e indi. Yabancı sahipli bankalarda da takibe dönüşüm oranındaki iyileşme 1.48 puan oldu.