Kredi, mevduatı geçecek.

Tüketici yatırım tarafında eski getirileri arar, kredi tarafında ise şimdiye kadar görülen neredeyse en dip seviyelerden borçlanırken son 9 ayda kredi ile mevduat arasındaki hacim farkı giderek azaldı. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil, önümüzdeki yıl bankacılık sektöründe kredi mevduat oranının yüzde 100’ü aşmasını beklediklerini söyledi. Ali Fuat Erbil BDDK verilerine göre aralık 2010’da yüzde 85,7 düzeyinde olan kredi mevduat oranının yüzde 95’leri aştığına dikkat çekti. Türkiye Bankacılık sektöründe her zaman mevduat daha yüksek, kredi hacmi ise daha düşük oldu. Uzun yıllar kredi mevduat oranının düşük olması nedeniyle eleştirilen sektörde artık bu durum tersine dönecek gibi duruyor. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil ile bireysel bankacılık alanında da hem sektördeki hem de bankadaki gelişmeleri konuştuk. Türk insanının artık daha fazla tükettiğini, bunun da yaşanan kalite artışından ileri geldiğini anlatan erbil, “Eskiden insanlar eşten dosttan borç alırdı, şimdi devreye finansal sistem girdi. Sonuçta insanlar teknolojiye çok yakından takip ediyor, araba ve ev almak istiyor. Tatil anlayışımız bile bundan 10 sene 15 sene öncesinden farklı” diye konuştu. Yıl sonuna kadar kredi talebi canlı olur Ali Fuat Erbil 2011 yazında 2010 yazına göre temmuz ayı hariç kredi talebinin daha canlı olduğunu kaydederek ” bu yazın en durgun ayı temmuz ayıydı. Herkes izinlerini temmuzda kullandı. Ağustos’ta çalışmaya devam ettik. Ardından bayram geldi ve okullar açıldı. Bayramın getirdiği bir hareketlilik her zaman vardır. Temmuz ayı dışındaki 3 aya baktığımız zaman daha canlı bir bireysel kredi talebi gördüğümüzü söyleyebiliriz.” dedi. Kullandırma adedi açısından bakıldığında ihtiyaç kredisinin önde olduğunu kaydeden erbil, yıl sonuna kadar ihtiyaç kredisinde talebin aynı değil takside bakıyor
İhtiyaç kredilerinin fiyat hassasiyetinin en düşük kredi türü olduğunu da kaydeden erbil, “konutta ise tam tersine yüksektir. Bugün piyasada, bayram kredisi kampanyalarını saymazsınız, ihtiyaç kredilerinin tam tersine yüksektir. Üstüne vergi ve masrafları da eklediğinizde yüzde 1,50 – 1,60 arasına gelir. Bundan 4 ay evvel ise bu oran yüzde 1.20-1.30’du ve 40 baz puan arttı. Ama talebe baktığınızda çok fazla bir şey değişmedi.” diye konuştu.
Türk insanının ortalama 7 bin TL krediyi yine ortalamada 38-40 ay vadede kullandığını kaydeden erbil, “Tüketici faiz yüzde 1,30 düzeyindeyken 40 aylık bir ihtiyaç kredisi aldığında aylık 225 TL taksit ödüyordu. Şimdi, yüzde 1.60 faizden aynı vadede bir kredi kullandığında taksit ödemesi 238 TL’ye çıkıyor. Aylık ödemede 13 TL ama toplamda 500 TL fazla ödüyor. Hassasiyet var ama konut kredisindeki kadar değil” bilgisini verdi.