Kredi kullanımında artış.

İlk defa kredi kartı kullanan kişi sayısına bakıldığında ise kasım ayında yaşanan artış iki katından fazla. Ocak ayında 258 kişi ilk defa kredi kartı kullanırken bu sayı temmuz ayında 86 bine kadar düştü. Ağustos, eylül ve ekimde 150 bin kişiye doğru toparlanan rakam kasım ayında ise 367 bin kişiye ulaştı. Benzer tablo ilk defa kredili mevduat hesabı kullanan kişi sayısında da var. Yıl içinde 70 110 bin kişi arasında dalgalanan sayı kasım ayında 543 bine çıkıyor.
Kredi kartında arttırılan taksit sayısı kredi kartı yoluyla kredi kullanımında artışı beraberinde getirirken yapılan düzenlemelerin kısa sürede etkili olduğu görülüyor.
Son çeyrekte kredi hacminde yaşanan toparlanmayı etkileyen ise 4 faktör dikkati çekti. 15 temmuz sürecinde ertelenen talep, son çeyrekte realize olurken yeni borçlanmalardaki sınırlama kredi ve kart düzenlemeleriyle esnetildi. Yapılan kampanyalarla piyasa açısından itici bir güç oldu Makro ihtiyati tedbirlerin gözden geçirilmesi ve büyüme yönünde daha rasyonel adımların atılmasının son çeyrekte yılı kurtaran hamle olduğunu belirtti. Tüketici kredilerinde ve kredi kartlarında da taksit sayısının artırılmasının getirdiği olumlu etkisi görülürken bunun son çeyrek GSYİH büyümesine de pozitif yansıması bekleniyor.
Kredilerin milli gelirin yüzde 70’ine geldiği ve kredilerdeki büyümenin ekonomik faaliyete olan katkısının önemli ölçüde arttığını belirten TBB başkanı aydın, “Türkiye’de kredilerin artışının sürdürülebilirliği büyümeyle doğrudan ilişkili hale geldi” dedi.
Mevduat tarafına bakıldığında ise toplam hacimde genel trend her zamanki seyrini koruyor. Son çeyrekte mevduat hacmi yüzde 11 artarken TL ve yabancı para ayrımına bakıldığında vatandaşın dolardan TL’ye dönüşü çok net görünüyor. Sabit kurlarla mevduatta toplam hacim yüzde 11 artmış. TL mevduat yüzde 18 artarken DTH’da ise yüzde 3 küçülme görülüyor. 15 temmuz’dan sonra sabit kurlarla bakıldığında DTH’daki satış miktarı yaklaşık 15 milyar dolar oldu.
Gerçek kişilerin yabancı para hesapları nisan sonunda 115 milyar dolar düzeyinde bulunurken bu rakam mayısta 108 milyar dolar, temmuzda 102 milyar dolar ve aralık ayında 100 milyar dolara geriledi. Aynı dönemde faiz oranlarındaki gelişime bakıldığında yıllık bazda bakıldığında konut faizlerinde 300 baz puan, ticari kredi faizlerinde 210 baz puan düşüş var.