Kredi kartı borç yapılandırması.

Merkez bankası veritabanı namı diğer kara liste ise başvurulan üçüncü kaynaktır. Bu kayıtlarda gerçek ve tüzel kişilere ait karşılıksız çek, negatif nitelikli kredi ve kredi kartları, protestolu senetler, kredi limit ve risk bilgileri yer alır. Negatif nitelikli bireysel kredi ve kredi kartları derken kastedilen, kanuni takip veya bazı bankaların idari takibe uğramış kayıtlarıdır. Diğer gecikmeler, yani 90 günden az olan gecikmeler TCMB veritabanında yer almaz.
Diğer bir deyişle garanti bankası zaten kendi veritabanı kayıtlarını ve KKB kayıtlarını dikkate alıp, bu kayıtlardaki bilgilere göre başvuruları kendi kredi politikaları içerisinde izleyerek, müşteriyle kredi/kredi kartı ilişkisine girilmesi veya girilmemesi yönünde karar veriyor. Meclisten geçen sicil affını uygulamak gibi bir kaygıları yok.
Garanti bankası ile kredi/kredi kartı ilişkisine girmek için ne yapmalı ?
Garanti bankası ile ilgili herhangi bir ilişkimiz bulunmamaktadır. Bankanın kredi politikalarının detayı hakkında bir bilgiye de sahip değiliz. Bununla beraber kredi/kredi kartı başvurusunda bulunan tüketicilerin başvuruları değerlendirilirken, çok ufak farklılıklar dışında genel bir benzerlik söz konusudur. Yani aslında bu sorunun cevabı hakkında elimizden geldiğince yardımcı olarak, aslında tüm banka ve kredi veren kuruluşlara kredi veya kredi kartı başvurusu yapmadan önce bilmeniz gerekenleri paylaşıyoruz.
Başvuru yapacağınız banka ile geçmiş ilişkileriniz nasıl?
Öncelikle başvuru yaptığınız kurumla geçmişte en az beş sene herhangi bir idari takip veya kanuni takip aşamasına tercihen kredi kartı borç yapılandırmasına gitmemiş olmanız lazım. Bildiğiniz gibi, geçtiğimiz yıllarda kredi kartı borcu olan tüketicilere özel bir yasa ile belirlenmiş oranlarla kredi borçlarını eşit taksitler ile yapılandırma hakkı verilmişti. Bu hakkı kullanan tüketicilere yanlış hatırlamıyorsak banka ile böyle bir durum yaşamadıysanız başvurunuzun olumlu cevaplanması ile ilgili ufak bir ışık var demektir.
Mevcut durumunuz “gecikmesiz” olmalı
Diğer bankalardan almış olduğunuz mevcut kredi veya kredi kartlarınızda gecikme, kanuni takip, idari takip sürecinde olmamanız gerekiyor.
Tahmin edebileceğiniz gibi kredi vererek gelir elde eden her kurum, verdiği kredinin geri dönmesini ister.
Başka bir kurumun kredi borcu nedeniyle sorun yaşadığı müşterilerin kredi başvurularını onaylayarak kredi ödemesinde sorun yaşayan birini kendi kredi portföyüne transfer etmek istemez. Bu kurumların hepsi kar amacı güden şirketler olup, kredi verdikleri kişilerden de kar etmeyi amaçlamaktadırlar.
Kişileri borç batağından kurtarmak gibi bir sosyal sorumlulukları yoktur. Bu sebeple kredi başvurusu yapmadan asgari bir ay öncesinden, gecikme durumunuzun ortadan kalkmış olması gerekir. Başvuru yaptığınız kurumla veya başka bir kredi veren kuruluşla geri ödemelerde gecikme yaşıyorsanız, gecikme durumu devam ederken başvuru yapmanız durumunda başvurunuzun olumlu cevaplanma ihtimali olmadığını söylemek yanlış olmayacaktır.