KOBİ’lere ilave 250 milyar TL kredi.

Kredi Garanti Fonu KGF yönetim kurulu başkanı ve TOBB başkanvekili faik yavuz yeni dönemde KGF’nin KOBİ’lerin finansmanında ve finansman maliyetinin düşürülmesinde çok önemli rol üstleneceğini söyledi.
Nefes kredi desteği kapsamında iki banka ile anlaşma yapıldığını, bu anlaşmadan sonra diğer bankaların da faiz indirim rekabetine girdiğini belirten yavuz, böylece KOBİ’lerin genel anlamda finansman maliyetinin düştüğünü anlattı. KGF’nin bu yılın başından itibaren yeniden yapılandırma sürecine girdiğini belirten faiz yavuz başvuru değerlendirme sürecinin 40 günden 1 haftaya indiğini, önümüzdeki dönemde bunun 1 güne düşeceğini söyledi. Faik yavuz, verilen desteklerle birlikte piyasaların 2017 yılı ocak ayından itibaren canlanacağını aktardı. Ankara sohbetleri’ne konuk olan faik yavuz, ankara temsilcimiz ferit b. parlak ve ankara haber müdürümüz hüseyin gökçe’nin sorularını cevaplandırdı.
Bugün, KOBİ’lerin en büyük sorunu nedir.
İlk sorunun finansmana erişim olduğunu söyleyebilirim. Kırılgan yapının etkisiyle zaman zaman bankalar frene bastığında ister istemez KOBİ’ler teminat sıkıntısına düşüyor. Bankalar olaya kendi açılarından bakıyor ve kaliteli teminat arıyor. Kaliteli teminat sıkıntısına düşüyor. Bankalar olaya kendi açılarından KOBİ’lerin bu sorunlarını çözmek üzere kurulan KGF de en çok ihtiyaç duyulan dönemlerde devreye giriyor.
KOBİ’lere cansuyu olacak kredi destek paketlerinde size çok iş düşecek gibi.
Ben KGF’de göreve geldiğim 2001 yılında 20 bin lira sermaye ve 28 milyon lira kredi hacmi vardı kurumun. Bugün sermayemiz 240 milyon liraya yükseldi. Ancak hemen bir yanlış anlamayı düzeltelim. 1 milyar liralık hazine desteği bize nakit olarak verilmiyor, sadece kefil olduğumuz tutarın riskini üstleniyorlar. Evet, EKK kararları doğrultusunda bizim alacağımız destek tutarı 25 milyar liraya yükseltilecek ve bu destekle toplamda 250 milyar liralık kredi hacmi yaratılabilecek. Eğer bu tutarın tamamı kullanılırsa, Türkiye’deki KOBİ kredilerinin yüzde 75’i kadar yeni kredi hacmi yaratmış olacağız.
Üstelik, burada krediler için verdiğimiz teminat oranlarını da yüzde 90’a kadar çıkarıyoruz. Bu durum gerçekten KOBİ’lere hareket ve canlılık getirecektir.
Ne zaman devreye girecek bu sistem.
Öncelikli olarak şunu belirtmeliyim ki, 31 aralık KOBİ’ler için çok önemli. Yıl sonuna kadar devre sonu faiz yatırılmazsa, bankalar bir daha bu şirketlere kredi vermiyor. Biz de ilk etapta mevcut 20 milyar liralık kredi için sağlanan desteği harekete geçirmeyi öngörüyoruz. Bunun için 20 aralık’ta genel kurul yapıp karar alacağız ve 21 aralık’ta yürürlüğe girecek.
KGF’nin mevcut yapısı teknik seviyesi ve insan kaynağı yönüyle yeni dönem için yeterli mi.
Bu konuda herhangi bir sorun yaşamayız. KGF’yi bu yıl başından itibaren yeniden yapılandırma sürecine soktuk zaten. Kurumsallaşma ve teknik altyapı çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle teknolojik güvenlik sistemimizi bankaların seviyesine getirdik. Çalışmalarımız, bir an önce kaynağa ulaşmak isteyen KOBİ’ler için başvuru sonuçlandırma sürecini çok kısalttı. Destek başvurusuna cevap süresini 40 günden 1 haftaya kadar düşürdük.