Bankalar ve finansman şirketlerince kullandırılan tüketici kredilerinde kaynak kullanımını destekleme fonu kesintisi oranı KKDF oranı yüzde 15’e çıkarıldı. Bu oran, mart 2009’dan bu yana yüzde 10 olarak uygulanıyordu. KKDF oranındaki bu değişiklik konut kredilerini ve ticari kredileri kapsamıyor.
Haberin detayına geçmeden önce KKDF’ın tanımını yapmakta fayda var. KKDF, kredinin faiz ve anapara kur farkı üzerinden belirli oranlarda hesaplanan ve müşteriden tahsil edilen kaynak kullanımı destekleme fonu’dur. KKDF banka tarafından faiz ve ana para ile birlikte müşteriden tahsil edilir.
KKDF oranı artışı hakkındaki bakanlar kurulu kararı resmi gazete de yayımlandı. ve 28 ekim 2010 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Buna göre geçen yıl tüketici kredilerinde yüzde 10’a çekilen KKDF oranı, yeniden yüzde 15’e çıktı. Konut ve ticari kredilerde halen sıfır olarak uygulanan oran aynı kalacak.
Peki bu karar tüketiciler için ne anlama geliyor.
KKDF oranının yüzde 10’dan 15’e çıkarılması başta otomobil, beyaz eşya ve tüketici kredileri olmak üzere kredi maliyetini ödenen faizin yüzde 5’i oranında artıracak. Bu da alınan kredinin vatandaşa daha pahalıya mal olmasına yol açacak. Bir örnekle açıklamak gerekirse.
10 bin TL 36 ay vade ve yüzde 1 faiz oranıyla ihtiyaç kredisinin aylık taksiti eskiden 340 TL’di. Ancak yeni KKDF oranıyla beraber bu kredinin aylık taksiti 343 TL oldu. KKDF oranı artışı kredinin kullanım tarihine bakılmaksızın uygulanıyor. Yani daha önceden almış olduğunuz ve taksitlerini ödemeye devam ettiğiniz kredinizin de taksit tutarları değişiyor. Eğer bankanız değişiklikle ilgili hala sizle irtibata geçmediyse, bankanızdan yeni ödeme planınızın detaylarını öğrenmeniz gerekiyor.