KKB kredi skoru risk raporu.

KKB kredi skoru, risk raporunun olumlu ve/veya olumsuz bilgiler ile tüm içeriğinin tek bir rakamsal değer olarak gösterimidir. Kişinin kredibitilesinin ilgili ay itibariyle çekilmiş resmi gibidir.
Rakamsal değer, yani skor ne kadar yüksekse kişinin geçmiş kredi geri ödeme performansı ve borçuna sadakati o kadar olumlu olarak değerlendirilir. Skor ne kadar düşükse, skor sahibinin ilgili kurumlara borç alacak ilişkisinde ve bu firmalara olan borçlarına sadakati hakkında değerlendirme yapan firmanın zihninde o kadar soru işaretine yol açar.
Bireyler ve tüzel kişiler artık rapor alabiliyor.
Banka ve kurumların yararlandığı bu sorgulama hizmetine, 1 ocak 2013 tarihinden itibaren bireyler ve tüzel kişilerin de internet üzerinden kendi risk ve çek raporlarını alabildiği bir hizmet eklendi. Bireysel ve tüzel kişiler KKB’nin web sitesine üye olarak veya çalıştıkları bankadan ücret ödeyerek artık bu raporlarını temin edebiliyorlar.
KKB risk raporu
Risk rapor’nda gerçek ve tüzel kişilerin bankalardan kullanmış oldukları kredi kartları da dahil olmak üzere bireysel ve ticari kredilerin geri ödeme performanslarını ve halihazırda bankalara ne kadar borçlu olduğuna dair bilgiler yer alır.
Bu sistemle kişilerin talebine göre kendi mevcut kredi limit bilgilerinin de yer alması sağlanabiliyor. Limit bilgilerinin raporda yer alıp almaması kişinin kendi insiyatifine olup, bu bilgi kişinin onay vermesi durumunda yer alır. Her kişi kendine ait KKB risk raporunu talep edip, kredi sicil bilgilerinin bankalar tarafından nasıl görüldüğüne dair bilgi sahibi olabilir. kendisi ile ilgili kayıtlı ödeme olumsuzlukları varsa bunlardan haberdar olup, zaman içinde ve mevcut uygulamalara uygun bir şekilde giderip, sicilini ve kredibilitesini geliştirme imkanı bulur.
KKB risk raporunda kişinin KKB kredi notu, sahip olduğu bireysel nitelikli kredilere ait detaylar, varsa geri ödeme performansında yaşanan gecikmelerle ilgili detaylar, varsa takip durumu ile ilgili detayların yanı sıra ticari kredi detayları da yer alır. KKB risk raporu ürün olarak çıktığında verilmeye başladığından bugüne birçok banka bu raporu arzu eden müşterilerine sundu. 3 ila 10 lira arası bir ücret ödeyerek, tercih ettiğiniz bir bankadan bu raporu kolayca temin edebilirsiniz. Risk raporunu ayrıca KKB’nin web sitesinden de almak mümkün. Raporu almak bu kadar kolayken, bu raporu aldıktan sonra tüketicinin bu raporla kendi hakkında ne gibi bilgilere ulaşacağını, ulaştığı bu bilgileri nasıl yorumlayabileceğine ilgili kolay anlaşılır bir kaynak ise ne yazık ki yayınlanmış değil.