Fuar ve nitelikli eleman desteği.

KOBİ’lerin uluslararası veya ulusal nitelikte fuarlara katılımını destekleyeceklerini de belirten ergün “ihracat yapsınlar, dünyaya açılsınlar, görsünler dünyada ne var, kim ne üretiyor, kim ne alıyor, ne satıyor bundan haberleri olsun. Kendini orada tanıtsın” dedi.
bakan ergün KOBİ’lerin nitelikli eleman çalıştırmaktan da endişe ettiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:
“Çünkü KOBİ’leri kuran müteşebbislerin büyük bir bölümü, mühendis yüksek okul mezunu, işletmeci kişiler değil. Anadolu’da sanayide yetişmiş veya piyasada yetişmiş bir insan işletme kurmuş, girişimci olmuş. Bu yönüyle bile tek başına takdir edilmeye değer. Ama onun nitelikli elemana ihtiyacı var.
Muhasebeci işletme mühendisi bilgisayar elemanı çalıştırması internet ortamından anlayan nitelikli eleman çalıştırması icap ediyor. Ama diyor ki ben bunu çalıştırsam bu benden çok para ister, ne işime yarayacak, bana acaba ne katkısı olur, benim gelirimi artrırı mı bu konuda kaygıları var. Evvela bu konudaki kaygılarını gidermek lazım. Sonra onu cesaretlendirmek için mesela 1 yıl süreyle onun biri nitelikli elemanı çalıştırması için bu elemanın ücretinin yüzde 60-70’ini bizim tarafımızdan karşılanacağı destekler sunacağız. Zaten bunları kısmen yaptık, bu dönemde biraz daha yoğunlaştıracağız.” Ar-Ge faaliyetine destek Bakan ergün birleşmek , ortak atölye kurmak inovaktif ürünler gerçekleştirmek isteyen KOBİ’lerin Ar-Ge faaliyetlerini destekleyen paketler de ortaya koyacaklarını belirterek., ” onları üniversitelerle buluşturan, laboratuvarlarda birtakım testleri yapmalarına imkan veren çalışmaları daha çok yoğunlaştıracağız. Böylece KOBİ’lerimizin niteliği artmış olacak.” dedi. KOBİ’lerin ömrünü uzatmamız gerekiyor.
Türkiye’de işletmelerin yarısının dört yıl içinde kapandığına dikkati çeken ergün, KOBİ’lerin ömrünün uzatılması gerektiğini söyledi.
Ergün, KOBİ’lerin piyasada kalıcı hale gelmesinin, içlerinden yüz yıllık iki yüz yıllık markalar çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, sadece uzun ömürlü değil, aynı zamanda küçük işletmelerden çıkarılması gerektiğini küçük orta boya orta boylardan da büyük işletmeye transferler yapılması gerektiğini anlattı. Bakan ergün, “Bu transferleri bu desteklerle hızlandırmak ve küçükleri orta boya, orta boyları da büyük işletmeye dönüştürecek destek mekanizmalarını KOSGEB vasıtasıyla geliştirmek , bizim başlıca görevimiz. KOSGEB’i bu dönemde ağırlıklı olarak bu çalışmalara odaklanmış olarak göreceğiz” diye konuştu.