FED ve T.C merkez bankası faiz arttırımı.

İki hafta önce yayınladığımız başka bir yazımızda ise ekonomik durgunluğun sona erdiğine dair kehanetleri, gerek FED gerek de T.C merkez bankası nezdinde faiz arttırımlarının takip edebileceğine dair bir beklentimiz olduğundan bahsetmiştik ve refinansman düşünen tüketiciler yüzde 1’in altına gerilemiş faizleri kaçırmamak için karar verip harekete geçmeleri gereken son bir düzlük olabileceğini paylaşmıştık. dönem dönem görüşlerine başvurup buradan sizlerle paylaştığımız değerli dostumuz mustafa su, kredi ve banka rehberiniz isimli web sitesinde ilgili makalemizi referans göstererek bizimle aynı fikirde olmadığını paylamış; krediyle yeni gayrimenkul alımı için uygun zaman olduğunun altını çizmekle beraber refinansman için en uygun şartların henüz biraraya gelmediğini, bankaların rekabete girerek refinansman için şartların daha da uygun hale geleceğine dair beklentisini yazmıştı.
Dün referans gazetesinde haluk bürümcek, makalesinde faizlerde yükselişin başlamış olabileceğine dair görüşünü paylaşmış. Mustafa’nın faizlerin daha da gerileyeceğine dair beklentisini destekleyen indikatörlerden muhtemel türkiye IMF anlaşması hala hayata geçmiş değil. Bu beklenti, piyasalar tarafından çoktan fiyatlanmış durumda olmasının yanısıra, artık hükümet tarafından tamamen bir şehir efsanesine döndürülmüş durumda. İşler iyice sarpa sarmadan IMF kartını tekrar masaya sürecek gibi gözükmüyorlar.
Geçen iki hafta içerisinde mustafa tarafından bahsedilen bir başka indikatör olan gösterge bono yüzde 7 seviyelerden yüzde 8.55 civarlarına geri dönmüş durumda, bürümçekçi de bu konuya değinmiş.
“Merkez Bankası’nın üç aylık enflasyon raporunu yayımlayacağı günlere denk gelmiştir. Yukarıda bahsettiğimiz gerekçeler faiz yükselişi için ortaya konsa da bunların ancak tetikleyici olabileceğini kalıcı bir yükseliş hareketi için üç unsurun bir araya gelmesi gerektiğini düşünüyorum.
Faiz indirimlerinin sonuna gelindiğinin net olarak merkez bankası tarafından söylenmesi.
uluslararası para fonu ımf anlaşması beklentisinin bitmesi ve hazine’nin borç yenileme oranını yüksek tutacağının netleşmesi
Dünya genelinde uzun vadeli faizlerin yükseliş eğilimine girmesi.