Ekonomi ve altına yatırım.

Birileri size bu sene de gelip “alın verin, ekonomiye can verin” derse gaza gelmeyin, muhafazakar olun.
2012, sahip olduğunuz gelirinizden arttırdığınız tutarları vadeli mevduat veya benzeri getiriler sunan hesaplarda hem biriktirip hem de değerlendirmeniz gereken bir yıl olacak. Yaşam standartınızı sürdürmek için kredi ve kredi kartı gibi borçlanma araçlarından kaçının. Gerekiyorsa standartlarınızı bir sene için düşürün ve harcamadığınız her kuruşu biriktirmeye çalışın.
Altın fiyatları
Altına yatırım, geçen sene olduğu gibi bu sene de tüketicilerin ilgisini taze tutacak diye düşünüyoruz. Amerika ve avrupa ülkeleri bu sorunlarla boğuşmaya devam ettiği sürece altın güvenli liman olmaya devam edecek. Bu nedenle hiç birikimi olmayanlar 2012’de bir altın hesabı açarak birikimlerine altın alarak başlayabilirler. Bu seviyelerde dövize yatırım yapmak yerine, altına yatırım bize daha mantıklı geliyor.
Kredi kartları, banka kartları, ön ödemeli kartlar ve kredili mevduat hesapları
Kredi kartlarında yeni yaklaşımlar karşımıza çıkacak. Eskiden uçak bileti, uçak mili biriktiren kredi kartlarına olan talebin bu sene çok fazla artmayacağını düşünüyoruz. Öte yandan yapılan alışverişlerle uçak mili biriktiren kredi kartları yerine, benzin biriktiren kredi kartlarına yönelik işbirlikleriyle daha çok karşılaşacağımızı düşünüyoruz. Diğer akaryakıt firmaları da opet worldcard ortak markalı kredi kartları gibi işbirliklerine gidebilirler. Shell’in halihazırda devam eden sadakat programında kullanılan KGS özelliği olan kartlar zaten ön ödemeli kart gibi çalışıyor.
Kredi kartı rekabetinde temassız özelliğin önemli bir faktör olacağına inanıyoruz. Özellikle istanbul için toplu taşımada temassız ödeme özellikli kartların kullanılabilmesi durumunda, portföyündeki kartlarını temassız özellik ekleyebilmiş bankaların cirolarında önemli artışlar olacağını düşünüyoruz.
2023’de nakitsiz bir türkiye hedefleyen bankaların, bu amaca yönelik banka kartı ve ön ödemeli kartları daha fazla tanıtılmasının yanı sıra, kredi kartı borcuyla ilgili sıkıntı yaşayacak tüketici sayısında da artış olacağını tahmin ediyoruz. Bu durum, bu kişilerin kredi kartı yerine alışverişlerinde ön ödemeli kartları tercih etmelerine sebep olabilir.
Tek limit uygulamasına 2012 yılında geçileceğini düşünmesek dahi, bununla ilgili olarak bankalar ödemelerinde bir sorun yaşamayan müşterilerinin limitlerini artırmak için ekstra bir çaba sarf edecekler. Bununla ilgili görüşlerimizi bu makalede paylaşmıştık, merak edenler bir göz atabilirler.
Sigortada yeni vergiler gelebilir.
Sigorta ve emeklilik açısından bakıldığında bireysel emeklilik sistemi’nde BES vergi avantajıyla ilgili tüketicilerin çok hoşuna gitmeyecek yeni düzenlemelerin olmasını bekliyoruz. Net olarak söylemesek de, kriz alametleri taşıyan bir yıl olmasını bekliyoruz. Bu krizi atlatmak için de hükümetin yeni kaynaklar yaratması lazım. Gelir vergisi vermekten her fırsatta kaçınan, bu nedenle yeni vergilere tepki vermeyen bir milletiz. Ama hükümet de artık bunu öğrendi ve dolayısıyla asıl vergi gelirlerini ötv, kdv, öiv gibi dolaylı vergiler ile tahsil edecek şekilde bir strateji izliyor. Buna ek olarak BES vergi avantajında da yeni kaynak yaratacak şekilde düzenlemeler yapılacağını düşünüyoruz. Böyle bir düzenlemenin olması durumunda BES satışları oldukça gerileyecektir, zira bu şu anda sektörde faaliyet gösteren tüm BES şirketlerinin satış ve pazarlama stratejisi bu vergi indirimine dayanıyor. Vergi avantajının büyük ölçüde ortadan kalkması durumunda bankalar BES’e alternatif, daha az masraflı birikim amaçlı tasarladıkları ürünler ile bu pastadan pay almak isteyeceklerdir. 2012’de bankalar gelirlerini artırmak isteyecekler.
2012 bankalarla çalışan tüketicilerinin daha da uyanık olması gereken bir dönem olacak. Türkiye’de bankaların hemen hepsi gelirlerini daha da artırmak isteyecekler, bunun için de yeni masraf ve ücretler bulmaya çalışacaklar veya bu maliyetleri barındıran yeni ürünleri satmaya çalışacaklar. Bunları tespit ettikçe sizinle paylaşıp uyarıyor olacağız. ürünleri satmaya çalışacaklar. Bunları tespit ettikçe sizinle paylaşıp uyarıyor olacağız. Birikim ve tasarruf eğilimini, türk halkında özellikle kriz zamanlarında zirve yapar. Kimse 2012’nin bir kriz yılı olarak geçeceğini telaffuz etmese de, ekonomi açısından kriz dönemine benzer gelişmeler düşünüyoruz. O sebeple bu tüm bilinçli tüketicilere, kriz ibareleri ortaya çıkmadan yoğun bir tasarruf disiplini içerisine girmelerini tavsiye ediyoruz.