Citi, maliyet kontrol çabaları kapsamında banka işten çıkarmalarına öncülük ediyor.

Başta citigroup olmak üzere ABD bankacılık devleri ilk çeyrekte işgücünü azaltmaya devam etti. Citi, karlılığı arttırmak ve yönetim yapılarını düzene sokmak için tasarlanan kapsamlı bir yeniden yapılanma stratejisinin bir parçası olarak 2.000 çalışanı ile önemli bir azalmaya gitti. Bu ABD’nin en büyük üçüncü kredi kuruluşunun önümüzdeki iki yıl içinde personel seviyelerini 20.000 azaltmaya yönelik daha geniş planıyla uyumludur.
Citigroup’un işten çıkarmalarına ek olarak bank of america wells fargo ve pnc financial 31 mart’ta sona eren üç aylık dönemde bir önceki çeyreğe kıyasla 2.000’den fazla kişiyi işten çıkardı. Bu işten çıkarmalar ekonomik belirsizlik ve bankaların harcamalarını ihtiyatlı şekilde yönetme ihtiyacının olduğu bir ortamda gerçekleşti. Finans sektörü bazı analistlerin daha yüksek fonlama maliyetleri ve net faiz marjlarındaki daralmaya ilişkin endişelerine atıfta bulunarak, dalgalı bir faiz oranı ortamında yol almanın zorluğuyla karşı karşıya.
Citi’nin mali işler müdürü mark mason cuma günü gazetecilere yaptığı açıklamada, bankanın işten çıkarmalarının çalışanların ihbar sürelerini tamamlamaları nedeniyle önümüzdeki üç aylık kazançlarda bildirilecek olan toplam 7.000 kişinin bir parçası olduğunu açıkladı. Bank of america CEO’su brian moynihan salı günü yaptığı açıklamada, şirketin personel sayısını yönettiğini ve yıl boyunca bir düşüş beklediğini söyledi. 2023’ün ilk çeyreğinden bu yana bank of america’nın çalışan sayısı 4.700’den fazla azaldı. İşten çıkarma eğilimi çalışan sayısının sırasıyla 900 ve 396 azaldığı goldman sachs ve morgan stanley e kadar uzandı. Buna rağmen morgan stanley’nin finans şefi sharon yeshaya salı günü yaptığı açıklamada bankanın fırsatçı işe alımlar yapmaya devam ettiğini belirtti. Yine de tüm bankalar küçülmeye gitmiyor. ABD’nin en büyük bankası olan JP Morgan chase ilk çeyrekte işgücünü yaklaşık 2.000 kişi artırarak toplam 311.921 çalışana ulaştı.