Çin’in mart ayı ihracatı toparlanmadaki sıkıntılar nedeniyle geriledi.

Çin’in ihracatının mart ayında gerilemesi beklenirken bu durum dünyanın en büyük ikinci ekonomisi için dengesiz bir toparlanmaya işaret ediyor. Yakın zamanda 34 ekonomist arasında yapılan bir ankete göre, Çin’den yapılan sevkiyatların yıllık bazda %2,3 oranında daralması bekleniyor ki bu da bu yılın ocak şubat döneminde gözlenen %7,1’lik büyümenin tersine döndüğüne işaret ediyor.
Beklenen düşüş, güçlü dış sevkiyatlara işaret eden geçen ayki güçlü imalat satın alma yönneticileri endeksi PMI anketleriyle çelişiyor. Ancak analistlerin çin’in ihracat büyümesinin bir önceki yılın daha yüksek rakamlarıyla karşılaştırılması nedeniyle önemli ölçüde azalacağı yönündeki tahminleriyle uyumlu.
Citi Nisan ayının başlarında, çin’in 20 büyük limanındaki gemilerin hem geliş hem de gidişlerini hesaba katan ölü ağırlık tonajının 1-30 mart tarihleri arasında yıllık bazda %6,2 oranında azaldığını bildirmişti. Bu düşüş çin’in ihracatının bir önceki yılın mart ayında beklenmedik bir şekilde artmasına rağmen gerçekleşti; ancak gümrük idaresi daha sonra 2023’te ihracat değerini önemli bir marjla aşağı yönlü revize etti. Geçen yılın büyük bir bölümünde çinli ihracatçılar zayıf denizaşırı talep ve sıkı küresel para politikası ortamı gibi zorluklara mücadele etti. Bu zorluklara karşılık olarak çin’deki politika yapıcılar 2023’ün ikinci yarısından itibaren hane halkı tüketimini özel yatırımları ve piyasa güvenini desteklemek için destek tedbirleri uygulanmaya koymuş ve bu da ekonominin bu yıla nispeten sağlam bir başlangıç yapmasıyla sonuçlanmıştır.
Bu çabalara rağmen toparlanma düzensiz kalmaya devam ediyor ve analistler, özellikle devam eden emlak sektörü krizi nedeniyle düzensiz kalmaya yakın zamanda tam ölçekli bir canlanma öngörmüyor. Perşembe günü açıklanan resmi veriler de çin’de tüketici enflasyonunun mart ayında beklenenden daha fazla gerilediğine işaret ederek durgun talep koşullarının altını çizdi.
Anket ayrıca çin’in ithalatının mart ayında %1,4’lük mütevazı bir artış gösterdiğini ve bunun yılın ilk iki ayında görülen %3,5’lik artışa kıyasla daha yavaş bir hız olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca çinin ithalatının mart ayında %1,4’lük mütevazı bir artış gösterdiğini ve bunun yılın ilk iki ayında görülen %3,5’lik artışa kıyasla daha yavaş bir hız olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca çin’in ithalatının öncü göstergesi olarak kabul edilen güney kore’nin çin’e ihracatı mart ayında yıllık bazda %0,4’lük marjinal bir artış göstererek çin iç talebinin durgun seyrettiğine işaret etti.
Anketin medyan tahmini çin’in ticaret fazlasının 70,2 milyar dolar civarında olacağını öngörüyor.
Cuma günü açıklanacak olan resmi ticaret verileri, çin’in ticaret dinamikleri ve ekonomik toparlanma durumu hakkında daha fazla bilgi sağlayacak.