Çevreye duyarlı bonus card başvurusu.

Eğer bölgesel kanallarını takip eden biriyseniz Garanti Bankası’nın çevreye duyarlı bonus card reklamlarına sıkça rastlamışsınızıdır. Bizim web sitemizde de sıklıkla bu karta ait reklamlar çıkmakta. Bu yüzden bu yazımızda çevreye duyarlı bonus card’a değinmek istedik.
Kartın özelliklerine geçmeden önce Garanti Bankası’nın sosyal sorumluluk adına neler yaptığına değinmekte fayda var. Garanti Bankası 15 yıldır doğal hayatı koruma vakfı’nın WWF-Türkiye ana sponsoru. Garanti, WWF-Türkiye ile yaptığı çalışmalarla, 1996 yılında birleşmiş milletler çevre programı’nın UNEP verdiği “500 ROLL of honour çevre ödülü’nü aldı. 2001 yılında ise WWF tarafından “Altın panda” ile ödüllendirildi. Bunun yanında WWF-Türkiye’nin Garanti’nin katkılarıyla yürüttüğü küresel iklim değişikliği ve alan koruma program gibi çalışmaları var. Gelelim çevreye duyarlı bonus card’a. Çevreye duyarlı bonus card’ın en büyük özelliği yaptığınız alışverişlerde kazandığınız bonus’un %10 ila %30’unu doğal hayatı koruma vakfı’na bağışlaması.
Kazandığınız bonus’lar her ay otomatik olarak Türkiye doğal hayatı koruma vakfı’nın “suya doğru bakmak” projesine bağış olarak aktarılıyor.
Çevreye duyarlı bonus card’ın kart gönderim mektupları, zarfları ve sizinle iletişim içinde olduğu bütün basılı malzemelerinde geri dönüşümlü kağıt kullanıyor. Doğa koşullarına diğer plastiklerden daha fazla direnç gösteren PVC oranı da çevreye duyarlı bonus card’ın hammadde içeriğinde mümkün olan en az seviyeye indirgenmiş. Böylece kartınız diğer plastik kartlara oranla doğada daha hızlı yok oluyor.
Çevreye duyarlı bonus card’tan ilk yıl üyelik aidatı alınmıyor. İkinci yıldan itibaren her yıl 35 TL ücret ödemeniz gerekiyor. Mevcut bonus kartınızıda 15 TL karşılığında çevreye duyarlı bonus’la değiştirebiliyorsunuz.
Çevreyi korumak adına yapılan her türlü çabaya saygı duyuyoruz ancak itiraf etmemiz gerekirki Garanti’nin çevreye duyarlı bonus’u bize pek samimi gelmiyor. Bunun en büyük nedeni karının büyük bir kısmını kredi kartı müşterilerinin ödediği faizlerinden elde eden bir kuruluşun bağışta bulunmak için yine müşterilerine kredi kartı kullandırarak kredi kartı pazar payını arttırmak istemesi. Garanti Bankası gerçekten doğayı korumak konusunda samimiyse neden tüm kredi kartı ekstrelerinde ve şirket içinde dönüşümlü kağıt kullanmıyor da sadece bir avuç çevreye duyarlı bonsu card kullanıcısına bu hizmeti veriyor ? çevreye duyarlı bonus kullanan bir avuç insanın kartlarının mı yoksa Türkiye’nin en çok kredi kartına sahip bu bankanın diğer müşterilerinin kartlarının mı doğada çabuk yok olması daha önemli ?
Yapılan bağış miktarı kazandığınız bonus’un %10 ila %30’u demiştik. Fakat bu bilgiye ulaşmak kolay olmadı. Bonus kart’ın web sitesinde kazandığınız bonus’un bir kısmının bağış olarak aktarıldığı yazılmış. Tüm web sitesini incelememize rağmen tam olarak ne kadarının aktarıldığı bilgisine ulaşamadık. Konuştuğumuz müşteri temsilcisi kartın diğer kartlardan bir farkı olmadığını ve kazanılan bonus’un bir kısmının TEMA Vakfı’na aktarıldığını söyledi. Biz mi bağışlıyoruz yoksa otomatik mi aktarılıyor diye sorduğumuzda istediğimiz kadar tutarı bizim bağışladığımızı belirtti. Bu bir dakikalık konuşmadan sonra karşımızdaki temsilcinin konu hakkındaki bilgisinin neredeyse sıfır olduğunu anladık. Bağışın tema vakfı’na değil türkiye doğal hayatı koruma vakfı’na yapıldığını söyledik ve tam olarak aktarılan oranı öğrenmek konusunda ısrar ettik. Yaklaşık 10 dk telefonda bekledikten sonra nihayet müşteri temsilcisi rakamı öğrenerek bizimle paylaştı. Anlaşılan müşterilerinden “büyük ilgi” gören bu karta Garanti’nin müşteri temsilcileri o kadar büyük bir ilgi göstermiyor.
Tamamen şahsi fikrimiz olmakla beraber bizce Garanti’nin bu ürünle yapmak istediği şey çevreye duyarlı olan insanları can damarlarından vurarak hem kredi kartı payını arttırmak hem de bir sosyal sorumluluk projesi adı çevreye duyarlıyız imajı yaratmak.