Brezilya’da pix’in kullanımı artıyor, kredi kartlarına meydan okuyor.

Brezilya ekonomisindeki önemli bir değişimle pix ödeme sistemi nakit ve banka havalesi gibi geleneksel ödeme yöntemlerien kıyasla tercih edilen ödeme yöntemi olma yolunda hızla ilerliyor. Bu eğilim özellikle pix’in artık kredi kartlarına ciddi bir rakip olarak görüldüğü e-ticaret sektöründe belirgindir.
Brezilya merkez bankası tarafından tasarlanan anında ödeme sistemi, nakit akışını iyileştirecek ve kredi kartı altyapısıyla ilgili maliyetleri azaltarak çevrimiçi perakendeciler için avantajlı olmuştur.
Merkez Bankası başkanı roberto campos Pix’in yükselişini yaklaşık iki yıl önce öngörmüş ve pix platformunun yetenekleri nedeniyle kredi kartlarını yakında kullanılmaz hale gelebileceğini öne sürmüştü. Son piyasa eğilimleri bu öngörüyü güçlendirdi.
Merkez Bankası ve endüstri grubu Abecs’in verilerine göre, geçen yıl pix kullanımı %74 oranında artarak yaklaşık 42 milyar ödeme yapıldı ve kredi ve banka kartı ücretlerinin toplamını yaklaşık %23 oranında gölgede bıraktı.
Tüketiciler için pix’e geçiş, bir bankacılık uygulamasıyla basit bir QR kodu taramasını içerdiğinden sorunsuz oldu. Öte yandan perakendeciler karlı kartlı ödeme sektöründen bir uzaklaşma yaşıyor. İki yıl içinde online perakendede pix ödemeleri aralık ayına kadar tüm alışverişlerin yaklaşık üçte birine yükselirken kredi kartı siparişleri %51’e düştü. Merkez Bankası, perakendede benimsenmesini daha da artırması beklenen yinelenen ödemeler ve taksitli alışverişler gibi yeni pix özelliklerini tanıtmayı planlıyor. Pix işlemleri perakendecilere ortalama %0,22’ye mal oluyor: bu oran %1’in üzerinde olan kredi kartı ve %2,2’ye kadar çıkabilen kredi kartı ücretlerinden önemli ölçüde düşük. Goldman sachs müşterilerine pix’in büyümesinin kredi kartı kullanımını ve ön ödeme hacimlerini potansiyel olarak azaltabileceğini bildirdi. Bu durum stone pagbank ve cielo gibi kredi kartı satışlarının erken ödemesiyle ilişkili ücretlerden önemli gelir elde eden ödeme işlemcileri için kayda değer bir gelişmedir.