Bireysel emeklilik stopaj iadesi için dilekçe.

Bireysel emeklilik sistemi’nde BES yapılan yeni düzenlemelerle birlikte, katılımcılarının 29 ağustos 2012 tarihinden önce ödedikleri stopaj kesintisi tutarının ana paraya isabet eden kısmını geri alabilmelerinin yolu açıldı. Biz de yaptığımız uyarıyla katılımcıların iade başvurusu için eylül ayını beklemeleri gerektiğini, eylül ayı geldiğinde de ilgili dilekçeyle iade başvurusunu yapabileceklerini duyurduk.
eylül ayı geldi çattı ve tüketicilerin ihtiyaçlarına yönelik pratik bir çözüm geliştirmek amacıyla, geçmişte de BES’le ilgili içerik anlamında işbirliğinde yaptığımız BNP paribas cardif emeklilik’ten stopaj iadesi için hazırlanmış bir dilekçe örneğini bizimle paylaşmalarını rica ettik. Kendileri de bizi kırmayıp tüm tüketicilerinin kullanabilecekleri bir dilekçeyi bizle paylaştılar. Kendilerine bu destekleri için teşekkür ediyoruz.
Bireysel emeklilik stopaj iadesi dilekçe örneği
1 Dilekçe iki kısımdan oluşuyor. Birinci kısmın bireysel emeklilik poliçenizi yaptırdığınız şirket tarafından doldurulması gerekiyor. Bu bölüm poliçeyle ilgili vergi dairesinin istediği bilgilerden oluşuyor ve temelde iadeye konu olacak tutarın emeklilik şirketi tarafından onaylanmasını amaçlıyor.
Vergi iadesi için kapsam ve genel şartlar
bireysel emeklilik stopaj iadesi kanun, vergi iadesi başvurusu için 1 yıllık bir süre öngörmüş olup vergi dairesine başvuruların 29.08.2013 tarihinden önce yapılması gerekmektedir. Vergi iadesi başvurularında 5 yıllık bir zaman aşımı süresi bulunmaktadır. Bu nedenle iadelerden 01.01.2007 29.08.2012 tarihleri arasında geri ödemesi yapılan bireysel emeklilik sözleşmeleri ve birikimli hayat poliçeleri yararlanabilecektir. Hak sahiplerince daha önceki bir tarihte vergi iadesi başvurusunda bulunulmuş ise zaman aşımı bu başvuru tarihinden geriye doğru 5 yıl uzayacaktır. Böyle bir başvurunun olması halinde 01.01.2007 tarihinden önce ödemesi yapılan hak sahipleri de yararlanabilecektir.
2 Vergi iadesi için başvuru yapan hak sahibinin stopaj kesintisi nedeniyle dava açmaması ve açılmış davalardan vazgeçmesi gerekmektedir. Süremekte olan davalar için, davanın devam ettiği yargı mercii tarafından ilgili vergi mahkemesi başkanlığı veya ilgili bölge idare mahkemesi başkanlığı veya danıştay başkanlığı şerh edilecek ve davadan feragat edildiğini gösteren feragat dilekçesi, bu temin edilemiyor ise mahkemenin feragat nedeniyle reddine bir vereceği karar örneği iade dilekçesine eklenmelidir.