Bireysel emeklilik sistemine başlamak.

Makalemizi okumaya başlamadan önce başbakan yardımıcısı ali babacan’ın 17 nisan 2012 tarihinde duyurduğu BES’teki yeni düzenlemelerle ilgili yorumlarımızı içeren 18.04.2012 tarihli yazımızı okumanızı öneriyoruz. Yeni bireysel emeklilik sistemi düzenlemesi neler getiriyor.
Bireysel emeklilik sistemi BES hakkında bilgi sahip olmak isteyenlere yardımcı olmak amacıyla sizlerle paylaştığımız makalemiz oldukça fazla ziyaret alıyor. Talepten yola çıkarak bireysel emekliliğinin verimli olması için doğru zamanlamanın ne olduğu hakkında bilgi vermek istedik, zira günümüzde bireysel emeklilik ürünlerinin bireysel emeklilik şirketleri tarafından kar motivasyonuyla yanlış bir stratejiyle pazarlandığına inanıyoruz.
Önceki yazımızı okuyanlar hatırlayacaklardır, bireysel emeklilik sistemi sosyal güvenlik sistemlerinin alternatifi değil, tamamlayıcısı bir sistemdir. SSK bağ-kur emekli sandığı gibi sistemlere erken yaşta dahil olmanın emeklilik yaşı açısından önemli bir avantajları bulunsa da, bireysel emekililiğe genç yaşta dahil olmanın avantajdan çok vergilendirme açısından dezavantajlar içerdiğini düşünüyoruz, üstelik BES’in öne çıkartılan vergi avantajına rağmen. Bireysel emeklilik sistemi’nde vergi avantajı nedir.
Sistem bireylerin her ay düzenli olarak yaptıkları katkı payı ödemelerini vergi matrahlarından düşmesine izin veriyor. Ücretli çalışanlar ve memurlar brüt ücretlerinin yüzde 10’unu, yıllık beyanname verenler işe beyan ettikleri gelirin yüzde 10’unu ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak üzere gelir vergisi matrahlarından indirebiliyorlar.
Diğer bir deyişle BES’e yatırdığınız katkı payları yukarıda belirtilen sınırlamalar kapsamında kaldığı, taktirde, gelir vergisi matrahınızdan her ay direk düşer ve bu da bir sonraki vergi dilimine ulaşmanızı geciktireceğinden bir sene boyunca elinize geçen net para miktarında bir artış anlamına gelir. “Gelir vergisi ve gelir vergisi matrahı nedir, nasıl hesaplanır.” Konularını daha önce detaylı olarak sizlerle paylaşmıştık. Ayrıca 2011 yılı için güncel vergi dilimlerine buradan ulaşabilirsiniz.