Bireysel emeklilik sistemi ve avantajları.

Bu açıdan baktığımızda, bireysel emeklilik sistemine katılmak için avantajlı yaşın 45 yaş ve sonrası olduğunu görüyoruz. Tabii bu süreçte başlatılacak emeklilik planı sonucunda tatmin edici bir para elinize geçmesi bekleniyorsa, sıfır bir araba parası olmasa da dönem içinde sahip olunan gelirle alınabilecek bir otomobil bedelinin yarısına denk gelecek bir peşinatın yatırılması gerekecektir.
Katılım payı olarak da yine aynı dönemki sahip olunan gelirin yüzde 10’unu aşmayacak, ancak çok da altında kalmayacak bir tutarda katkı payı ödemek gerekecektir.
45 yaşını altında bireysel emeklilik katılımcısı olunduğunda ise zaten 45 yaşına gelindiğinde tatminkar bir emeklilik ikramiyesine hak kazanabilmek için yukarıda verdiğimiz örneğe yakın bir katkı payı ayarlaması yapmak her halükarda gerekecek. Katılımcı 45 yaşına kadar geçen süre zarfında söz konusu peşinatı karşılayacak bir tutarı belirlediği katılım payı tutarında biriktirmiş olur. Ama BES katılımcısının bu süre zarfında birikimlerini BES için belirlenen ideal şartlar dışında bir zaman içerisinde realize etmesi gerekirse, stopaj yüzünden bi nevi devlet tarafından cezalandırılmış oluyor. Bunun yanısıra BES yasal ve kesinti masrafları kapsamında katkı payı adı altında ödenen meblağın da tamamının yatırılma ayrılmadan emeklilik şirketi tarafından kesileceğini de hatırlatmakta fayda var. 45 yaşın altında BES katılımcısı olmanın avantajlı olduğu bazı istisnalar da söz konusu tabii ki. özellikle sendika veya sandığı bulunan veya zengin özlük haklarına sahip çok uluslu şirketlerin bazıları BES sistemine personeli adına katkı payı ödeyebiliyor. Eğer böyle bir firmada çalışılıyorsa, firmanın sağladığı şartlar araştırılarak en uygun bireysel emeklilik paketine 45 yaşını beklemeden başlamak en doğru seçim olacaktır.
BES alternatifleri
Öte yandan türk bankacılık sektörü bireysel tasarruftan çok finansman kullanımını destekleyen bir görünüm çizmekte. Yani mevduat garantisi 50.000 TL ile sınırlı ülkemizde yatırım fonu biriktirmek pek de avantajlı değil. Bankalar yatırım fonu alabileceğiniz vadesiz mevduat hesabınızdan hesap işletim ücreti, defter bedeli vb. masraflar kesmekte. Öte yandan bazı aracı kurumların bu amaca yönelik bazı ürün ve hizmetler sunmaya başladığını görüyoruz. Şu anda aracı kurumların birçoğunda bankalarla entegre çalışan aracı kurumlar hariç hesap işletim ücreti gibi bir masraf bulunmuyor ve bazı aracı kurumlar düzenli para yatırmanız durumunda sizin risk beklentinize uygun yatırım fonlarını alabilmenize imkan veren ürünler sunmaya başladılar bile. Maalesef bu hizmeti sunanlarda da kredi kartından tahsilat imkanı bulunmuyor. Bu amaca yönelik bir kurguyu nasıl yapabileceğinizi yakın bir gelecekte sizinle paylaşacağız.