Bireysel emeklilik sistemi hakkında yanlış bildikleriniz.

Bugüne kadar bireysel emeklilik sistemi BES hakkında birçok kapsamlı makale paylaştık. Amacımız konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlere daha bilinçli tercih yapmalarında yardımcı olmaktı.
Her ne kadar bu makalelerimize oldukça yoğun bir talep geliyor ve sosyal medyada paylaşılıyor olsa da, BES’in hala birçok kişi tarafından yanlış anlaşıldığını görüyoruz. Bu yanlış anlaşılmalara biraz olsun son verebilmek amacıyla konuyla ilgili bilgimiz dahilinde olan, ancak birçok tüketici tarafından BES hakkında yanlış bilinen bazı konuları paylaşmayı istedik.
BES sosyal güvenlik sisteminin alternatifidir.
Hayır, BES: SSK bağ-kur veya emekl sandığı gibi sosyal güvenlik sistemlerinin alternatifi değildir. Mevcut sosyal güvenlik sistemleri içinde emekli olduğunda alınabilecek emeklilik geliri bellidir. BES, bu gelirin insanların emekli olduktan sonra emeklilik öncesi yaşam standartlarını sağlamak konusunda yetersiz kalması nedeniyle doğan ihtiyaçlar sonucunda gelişmiş ek bir çözümdür.
BES hedefli birikim yapma aracıdır
Hayır. Eğer hedefiniz emekli olduğunuzda ek bir gelir elde etmek değilse, birikim yapıp ev veya araba almak, seyahate çıkmak gibi bir hedef için BES yanlış bir seçim olacaktır. BES belli yasal düzenlemelere tabidir. Bu düzenlemelerin dışında bir nedenle sistemden ayrılmanız gerektiğinde kayba uğrarsınız, zira erken çıkma tarihine göre birikim getirisi üzerinden teslim stopaj oranları değişiklik gösterir. Birikim yapıp bu birikimi 10 seneden önce kullanmayı hedefliyorsanız, diğer birikim odaklı yatırım araçları daha avantajlıdır. Başlangıçtan bugüne kadar her üç BES katılımcısından birinin emeklilik dışında bir hedefle BES’e katılmış daha sonra sistemden çıkarak kayba uğramış olduğunu hatırlatmak isteriz.
BES katkı payımın tamamıyla bireysel emeklilik fonu alınır
Hayır. BES sisteminde her ay sizden kesilen katkı payının belli bir kısmı yönetim gideri olarak kesilmektedir. Bu BES şirketlerine verilmiş yasal bir haktır. Emeklilik şirketi aylık ortalama 100 TL bir katkı payından BES şirketiyle yaptığınız anlaşmaya göre 6 ila 8 TL arasında bir kesinti yapar. Bu tutarları topladığınızda bir bankanın vadesiz mevduatlardan kestiği hesap işletim ücretine denk geliyor. Zaman içinde bu oranı düşürmeniz mümkün. Bunun için aylık katkı payınızı daha az yönetim gideri kesilen bir tutara yükseltmeniz gerekebilir. Ya da birikimlerinizin 30.000 TL tutarın üzerinde olması durumunda çalıştığınız şirketi değiştirmek istediğinizi söyleyerek bu konuda şirketinizle pazarlık yapabilirsiniz.
Bir başka alternatif de daha hesaplı bir yönetim gideri sunan başka bir emeklilik şirketine direkt transfer yapmak olabilir. Sektöre yeni giriş yapan ve büyümeyi amaçlayan BES şirketleri bu konuda size rekabetçi alternatifler sunacaktır.