Bankacılık sektörü ve yatırımcılar.

Mengi bu projelerin büyüklüğünün kabaca 50 milyar dolar civarında olduğunu ve bunun 15 milyar dolarının yatırımcılar tarafından öz kaynak kullanımı ile karşılanacağını hesapladıklarını ifade ederek “Bankacılık sektörü tarafından finanse edilecek kısım yaklaşık 35 milyar dolar civarında olacaktır. Bunun da yüzde 20’sini yani 7 milyar dolar civarında bir tutarı finanse edeceğimizi hesap ediyoruz” şeklinde konuştu.
8,5 milyar dolarlık gebze izmit bonodan krediye çok farklı finansman teknikleri üzerinde çalıştıklarını vurgulayarak farklı yatırımcıları bünyesinde birleştiren bir proje olmasını istediklerini ve çalışmaları 5-6 ay içinde tamamlayacaklarını bildirdi.
İki yabancının avrupa’daki alımlarına finansör oldu Kriz döneminde türk bankalarının sağlam durması ve likidite kaynaklarının yabancı şirketlerle olan ilişkilerini kuvvetlendirdiğini hatta yabancı private equity şirketlerinin yine yabancı ülkelerde yaptıkları alımlarda konsorisyum eş lideri olarak yer aldıklarını da anlatan mengi, “Yabancı büyük şirketlerle ilişkilerin genişlemesine kriz vesile oldu. AB ülkelerinde ve rusya’da bir takım satın alım ve yapılandırılmış finansman işlemlerini finanse ettik. Son yaptığımız iki önemli örnek var. Biri ingiltere londra diğeri ABD yerleşik iki private equity firması ki biri dünyanın en büyük ilk 5 diğeri de ilk 15’teki firmaların alımlarıydı.
Fransa ve italya da alınan iki üretim tesisisin finansmanında akbank 4 finansör bankadan biriydi. İki işlemin toplam satın alma bedeli 1 milyar euro’ydu. Akbank’ın 4 büyük finansörden biri olması ilişkilerimizin sadece türkiye ile kısıtlı olmadığını ve bilanço gücünün ve bankacılık ağının aslında sınırları aştığının tescillidir. 1 milyar doların üzerinde yabancı işlerimiz var.” bilgisini verdi.
Not yükselirlerse yabancı yatırımcının ilgisi de artar.
Yabancı yatırımların artmasının olası bir kredi notu artışına bağlı olduğunu kaydeden akbank kurumsal bankacılıkta sorumlu genel müdür yardımcısı Cem mengi, “Kredi notunun artmasının ardından yabancı yatırımcının türkiye’ye bakışı değişecektir. Rating artışı sermaye akışını hızlandıracaktır. Yabancı yatırımcılarının bulundukları yerlerdeki ana bankalarının da türkiye iştahını artıracaktır. Yabancı sermaye beraberinde daha fazla kredi imkanını, bizler için de rekabeti getirecektir” diye konuştu.