Banka kredileri kafa karıştırıyor.

Tüketiciler birliği, fakat isimler altında sunulan banka kredilerinin tüketicinin ödeme gücü, tüketici mevzuatı ve bilgilendirme hakkı dikkate alınmaması nedeniyle tüketicinin kaybına ve kafa karışıklığına neden olabildiğini bildirdi.
Tüketiciler birliği Genel başkanı nazım kaya, bankaların kamu finansmanının karlılığı azalınca bireysel pazarlamaya ağırlık verdiğini ve tüketici kredilerini çeşitlendirerek karlılığını arttırmaya çalıştığını söyledi.
Oluşturulan kredi yelpazesinin yanında alternatiflerinin de çoğaltılması ile tüketicinin cazip görünen kredi kullanımlarının ortaya çıktığını bildiren kaya, “Tüketici ve reklam mevzuatı bankacılık sektörü tarafından dikkate alınmadığından ve kamu otoritesince cezai yaptırım uygulanmadığından dolayı, ciddi sıkıntılar yaşamakta ve bu kontrolsüzlük sonucu oligool sektör oluşundan şikayet edilmektedir.” dedi. Kaya, tüketicinin nakit ihtyacının karşılanması nedeniyle tavsiye edilebilecek bol alternatifli kredi paketlerinin tüketicinin ödeme gücü, tüketicinin mevzuatı bilgilendirme hakkı dikkate alınmadığından dolayı tüketicinin kaybına ve kafa karışıklığına neden olabildiğini ifade ederek şöyle konuştu:
“Reklamlarda sadece faiz oranının veya taksit tutarı belirtilmesine rağmen, dosya masrafı, ipotek çözümü ve diğer bedellerle birlikte ödeyeceği toplam tutar belirtilmediğinden dolayı tüketici çeşitli sürprizlerle karşılanmaktadır. Bankaların tüketiciye kullandırdığı krediler, özellikle ipotekli kredilerde tüketicinin ödeme gücü dikkate alınmadığı için tüketicinin el konduğu ana kadar ödediği bedeller ise boşa gitmektedir. Kredi kullanımlarında hayat sigortası satılması, dosya masrafı alınması ise halen yürürlükte bulunan mevzuata rağmen devam etmektedir. 4077 sayılı kanunda bir ürünün satışı başka bir ürünün satışına bağlı kılınamaz.” ve “tüketiciye toplam ödeyeceği bedel bildirilir. hükmü var iken tüketici kredi anlaşması yaparken sigorta ve dosya masrafı ile karşılaşmaktadır. Artık bir SMS ile kredi müracattının yapılması ile tüketiciyi tahrik etmekle sürkeli borçlandırma yapılmaktadır. Hiç hesapta yokken bir SMS ile deneme yapan tüketici “madem var kullanayım” düşüncesiyle borçlandırılmaktadır.”