Altın fiyatlarında dalgalanma.

Bu zamanda altın almalı mı.
Söz konusu grafiği incelediğimizde düşüncemiz altın fiyatlarında yaşanan bu dalgalanmanın mevsimlik olabileceği yönünde. Eğer tarihin tekerrürden ibaret olduğunu, petrol fiyatlarının da düşüş trendi içinde olduğunu ve altının artışı ile rekabet edecek durumda olmadığını kabul edersek, mart ayı içerisinde bir sene önceki aynı döneme ait performansını yakalaması hatta bu performansın üzerine çıkmasının ihtimaller dahilinde olduğunu görüyoruz. Ama sizin de göreceğiniz gibi şu anki fiyatı ile geçen seneki en iyi performansı arasında çok fazla bir fark kalmamış durumda. Yani altına yönelip çılgınca karlar edilecek fırsat dönemi kaçmış gibi gözüküyor. Bu nedenle şu anda birikimlerin tamamını altına geçirmek yerine, %10 veya en fazla %20 bir kısmında altına geçmek ve kısa vadede önceden belirlenmiş bir oranda getiriye bir aylık vadeli mevduat getirisinin üzerinde bir getiri mesela ulaştıktan sonra pozisyonun kapatılmasının daha doğru olacağını düşünüyoruz.
Uzun vadede portföylerinde uzun vadede altın taşımayı düşünen tüketiciler ise, şu anki seviyeler çok yüksek maliyetler olacağından ve altın fiyatlarının aşağıya seyretmeye başlaması durumunda çok uzun bir süre altının maliyetine gelmesini beklemek durumunda kalabilirler. Bizim görüşümüz bunu kesinlikle bir yatırım tavsiyesi olarak algılamayın, yatırım kararlarınızda bir uzmana danışarak karar verin. Şu an için altının yatırım aracı olarak bir fırsat olma imkanını kaçırmış olduğu yönünde.
Altına yatırım yapmak
Altına yatırım yapmak denince ilk aklımıza gelen nişanlarda düğünlerde takılan tam, yarım, çeyrek gibi altının ölçüm birimleri oluyor. Böyle bir algılama olması çok normal, zira yıllardır dönem dönem krizler ile mücadele ederken altına yönlenen talebin büyük bir kısmının bu ölçü birimleri ve sarraflar, kuyumcular aracılığı ile yapıldı. Alım satımı bu şekilde yapılan altının yatırım aracı olarak bazı sakıncaları var. Öncelikle buralara yatırılan kaynakların ekonomiye kazandırılması söz konusu değil. Birikimlerinizi altına yatırıyorsunuz ve bir daha birikimlere ihtiyacınız olana kadar saklıyorsunuz. Dövize yatırım yaparsanız dövizli bankaya yatırırsınız, mevduat faizinden çok olmasa da bir getiri sahibi olursunuz. Birikmiş paranızla çeyrek, yarım, tam altın alırsanız bundan bir faiz alamazsınız, saklaması da ayrı bir dert. Evde tutsan hırsız girer alır götürür, banka kasasının maliyet var ve kasaya koyduğun altın için kimse sana faiz veya getiri önermez. Üstelik bu işten para kazanan sarraf ve kuyumcuların alım ve satım fiyatlarındada uyguladıkları büyük fark nedeniyle pozisyon değiştirme konusunda bir esneklik söz konusu değil.