Altın fiyatları ekim’de tekrar düşebilir.

Altın fiyatlarındaki yaşanan gerilemeyi herhalde bu hafta duymayan kalmamıştır. Geride bıraktığımız birkaç ay sonunda altında yaşanan sıçramalar konuşuldu, ama eylül ayının son haftasında salı günkü %3’ün üzerinde sıçramaya rağmen aylık olarak bakıldığında altın fiyatlarında %10’luk bir düşüş olduğunu görüyoruz. Bazıları bunu yeniden alım için bir fırsat olarak görse de, biz bu duruma temkinli yaklaşıyoruz.
Yazımıza devam etmeden önce altını çizmekte fayda var, doların TL karşısında zirve yaptığı şu günlerde altın fiyatlarından bahsederken altının ons cinsinden dolar fiyatı, yani XAUUSD üzerine konuşuyor olacağız. Ne alakası var diye düşünenlerin önceki altın yazılarımıza göz atmalarını tavsiye ediyoruz.
Altın fiyatlarında mevsimsel etki
Altın fiyatlarına yıllık olarak baktığımızda altına olan talepte ve dolayısıyla altın fiyatlarında önemli bir mevsimsel etki olduğunu görüyoruz. Dünyada altına olan önemli bir talebin yaratıcısı olan türkiye ve hindistan gibi ülkelerin düğün festival dönemlerini geride bırakması altın fiyatlarında önemli miktarda yaşanan gerilemeleri tetikleyebiliyor.
Konuyla ilgili marketwatch’da karşılaştığımız bir makalede ilginç bir istatistiki veriden bahsedilmiş. Buna göre altın fiyatlarının son 30 sene boyunca ekim ayı performasına bakıldığında ortalama %0,9 gerileme olduğunu tespit etmişler. Yatırım araçlarında tarihsel performansın geleceğe yönelik önemli ipuçları verdiğini kabul ediyorsanız, bu mevimselliğin doğru çıkmaması için hiçbir neden yok.
Altın fiyatlarında yıl sonu beklentimiz hakkında bir yazımızda 1600 dolar seviyesinden bahsetmiştik. Bu seviyeye birkaç ay öncesinde ulaşıldı ve oldukça üzerinde çıkıldığı öngörümüzün çok bir anlamı kalmamış oldu. Öte yandan yaşanan son düşüş göz önüne alındığında yaşanacak bir gerilemenin ekim ayında devam etmesi ve kasım aralık aylarında artarak 1600 dolar ve üstünde yazılı kapatma olasılığını bizim açımızdan tekrar anlamlı hale getirmiş oldu. Altın fiyatlarında olası bir gerileme için ekim ayı önemli sinyaller veriyor, ancak bu gerilemenin kasım ayına girilmesinin ardından sona ereceği, aralık ve ocak boyunca yine gerilemenin kasım ayına girilmesinin ardından sona ereceği, aralık ve ocak boyunca yine gerilemenin kasım ayına girilmesinin ardından sona ereceği, aralık ve ocak boyunca yine bir yükseliş yaşanacağınızı düşünüyoruz.
Hindistan’da düğün mevsimi
Altın fiyatlarında mevsimsellikten bahsetmişken bir HSBC reklamının meşhur ettiği, altın fiyatlarında önemli bir etki yaratan hindistan’daki festivalden bahsetmekte fayda var.
bir zaman dilimi arasında gerçekleşiyor. Birçok hintli çift de bu dönemde evlenmeyi tercih ettikleri için düğün mevsimi olarak da biliniyor. Yine aynı marketwatch makalesine göre son 10 festival dönemini incelediklerinde, bu festivalden hemen önce altında gerileme yaşandığı tespit edilmiş. 2012 diwali festivali 26 ekim gibi başlayacağını düşünürseniz, ekim ayında yüklü altın pozisyonu açmak çok akıllıca bir hareket olmayabilir. Uzun vadede altında büyük artış potansiyeli olduğu fikrinin hala arkasındayız ancak kısa vadeli yatırım aracı olarak altın düşünülüyorsa ekim ayı bizce temkinli olunması gereken bir ay. birikim amaçlı olarak altın tercih edenler, yani altın hesabı aracılığıyla ufak ufak altın alanlar için ekim ayı aynı paraya daha çok altın koyabilmek için bir fırsat olabilir.