Güneş ve rüzgar enerjisi santral yatırımlarını hızlandıran türkiye yeşil enerjiyi çeşitlendirme kapsamında hidrojeni de odağına aldı. ekim 2023’te almanya ile hidrojen protokolü imzalayan türkiye global markaların da radarına girdi. Bu kapsamda ilk adım ise alman sanayi devi wilo’dan geldi. Şirket istanbul tuzla’daki fabrikasında 4 megavatlık hidrojen santrali kuracak. Bu yatırım türkiye’nin en büyük hidrojen santrali olacak. Almanya’nın dortmund kentinde 300 milyon euroluk yatırımla kurulan wilopark’taki basın mensuplarıyla bir araya gelen wilo türkiye genel müdür altuğ arkaya şirketin türkiye’ye yönelik hedef ve planlarını paylaştı. Wilo’nun çevresel sürdürülebilirliği desteklediğini anlatan altuğ arkaya bu kapsamda türkiye’nin ilk tam kapsamlı yeşil hidrojen santrali olma niteliğini santral yatırımını hayata geçireceğiz.” diye konuştu. 4 megavat olacak Santral yatırımını 1-1,5 yıl içinde tamamlamayı hedeflediklerini aktaran arkaya 4 megavatlık bir santral yapımını planladıklarını kaydetti. Hidrojen depolanabilir bir yatırım olduğuna dikkat çeken arkaya istanbul’daki wilo türkiye’nin enerji ihtiyaçlarını karşılamak üzere planladığımız santralle üretime başladıktan sonra ikinci aşamada elde edilen enerjiyi satışa sunmayı hedefliyoruz. diye konuştu. Ortadoğu’nun üssü Türkiye’nin orta asya ile stratejik bir köprü konumunda olduğunu belirten arkaya şunları anlattı: pandemi rusya ukrayna savaşı ve küresel lojistik krizi nedeniyle dünya tedariki türkiye’ye kaydı. 1 ocak itibarıyla mogolistan gürcistan kırgızistan tacikistan türkmenistan gibi 9 ülke de wilo türkiye’ye bağlandı. böylece türkiye üzerinden ilk etapta 30 milyon euroluk bir pazara gireceğiz. Ancak pazarın 700 milyon euroluk bir potansiyeli var. Bu pazar için wilo türkiye üs olarak konumlandı. Wilo türkiye’nin stratejik konumu en iyi şekilde değerlendirmek için aktif olarak çalışma ve yatırımlarını genişletmeye devam ediyor.
1 tonu 11 bin hanenin ihtiyacını karşılıyor 2023’te küresel hidrojen yatırımları 1.1 milyar dolara ulaştı. 1 ton hidrojen enerjisiyle 11 bin hanenin yıllık enerji ihtiyacını karşılanabiliyor. Almanya’da 2 milyon ton dünyada 70 milyon ton hidrojen üretiliyor. Bugün üretilen hidrojen dünya enerji ihtiyacının yalnızca yüzde 2’sini karşılayabiliyor. 150 kişiye istihdam sağlayacak.
Wilo türkiye’nin teknolojik ürünlerin yanı sıra iş gücüne de yatırım yaptığını anlatan arkaya Özellikle şirketin genel merkezi olan dortmund’ta açılan pozisyonlarla yetenekli genç profesyonellere türkiye’den çalışma imkanı sunacağız. Böylece wilo’nun kritik pozisyonlarında görev yapabilecekler. Türkiye’den istihdam sağlayan özel ekiple hem bölgesel hem de küresel pazarlarda etkili bir rol oynamayı hedefliyoruz. Bu kapsamda 2025’e kadar 150 kişilik istihdam yaratmayı hedefliyoruz dedi.