ABD’nin ticaret açığı şubat ayında 68,9 milyar dolara ulaştı.

Ticaret bakanlığı ekonomik analiz bürosu tarafından perşembe günü açıklanan verilere göre ABD’nin ticaret açığı şubat ayında genişleyerek 68,9 milyar dolara ulaştı. Bu rakam revize edilmiş ocak ayı rakamı olan 67,6 milyar dolar kıyasla %1,9’luk bir artışa işaret ediyor.
Ticaret açığındaki genişleme ilk çeyrekte ekonomik büyüme üzerinde potansiyel etkileri olduğunu düşündüren ithalattaki önemli artış nedeniyle ihracatın rekor seviyeye yükselmesine rağmen gerçekleşti. İhracat %2,3’lük bir artışla 263 milyar dolar a ulaştmıştır. İhracattaki bu artışa mal ihracatındaki %2,9’luk 176,7 milyar dolarlık artış öncülük etmiştir. Ham petrol de dahil olmak üzere sanayi gıda ihracatı 1,7 milyar dolar arttı. Sermaye malları ihracatı da büyük ölçüde sivil uçak satışlarından kaynaklanan 1.5 milyar dolarlık artışla 53,0 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı. Yine de bu olumlu performans motorlu taşıtlar parçalar ve motorlar ihracatındaki 1.3 milyar dolarlık düşüşle dengelenmiştir. Hizmet ihracatı 0,8 milyar dolar artışla tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 86,4 milyar dolara yükselirken seyahat ve taşımacılık hizmetleri bu artışa katkıda bulundu.
İthalat tarafında ise şubat ayında %2,2’lik bir artışla 331.9 milyar dolar a yükselerek ekim 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşıldı. Mal ithalatı %1,8 artışla 268,1 milyar dolar olurken tüketim malları gıda ve motorlu taşıtlar aksam ve parçaları önemli artışlar gösterdi. Hizmet ithalatı da 2,4 milyar dolar artarak 63,8 milyar dolarla yeni bir rekor kırdı.
İthalattaki artışın stokları artırması ve böylece ticaret açığındaki genişlemenin gayrisafi yurtiçi hasıla GSYH üzerindeki etkisinin hafiflemesine yardımcı olması muhtemeldir. Dördüncü çeyrekte ticaret ekonominin yıllık %3,4’lük büyüme oranına 0,25 puan katkıda bulunurken iki çeyrek üst üste bu etkiyi göstermedi. İlk çeyrek için mevcut büyüme tahminleri %2,8’e kadar yükselmektedir.
Enflasyonundan arındırılmış rakamlara göre mal ticareti açığı şubat ayında %1,2 artarak 87,0 milyar dolar a ulaşmıştır. veriler önümüzdeki çeyrekte ekonomik manzara üzerinde potansiyel etkileri olan dinamik bir ticaret ortamına işaret ediyor.