ABD enflasyonundaki artış 34 yılın en düşük seviyesinde.

Asya hisse senedi ve tahvil piyasaları, çarşamba günü açıklanan ve ekonomistlerin beklentilerinin biraz üzerinde gelen ABD enflasyon verilerinin ardından önemli hareketlere hazırlanıyor. Rapor piyasa beklentilerinde keskin bir ayarlamaya yol açtı ve Federal Rezerv’in faiz indirimi tahminleri azaltılarak hisse senedi fiyatlarında düşüşe, tahvil getirilerinde ve ABD dolarının değerinde artışa neden oldu. Enflasyon verilerinin ani etkileri, özellikle gelişmekte olan piyasalardaki kurumsal ve devlet borçlularını etkileyerek finansal koşulları sıkılaştırmıştır. Asya piyasalarının bu sıkılaşmayı perşembe günü de yaşaması bekleniyor. Japon yeni dolar karşısında son 34 yılın en düşük seviyesine inerken, çin yuanı karşısında da son 30 yılın en düşük seviyesine geriledi.
Bu sert düşüş, japon yetkililerinin müdahale olasılığını gündeme getirse de, mevcut eğilim ABD getirilerinin yükselmesine ve ABD ile japonya getirileri arasındaki farkın açılmasına bağlanıyor. Çin’de japonya’nın döviz kuru değişimleri nedeniyle kazanabileceği rekabet avantajına ilişkin endişeler muhtemelen artıyor. Son dönemde yaşanan kredi notu gelişmeleri de bu endişeleri artırıyor. Fitch çin’in kredi notu görünümü negatife çevirdi ve büyüme tahminlerini düşürürken borç ve açık projeksiyonlarını artırdı.
S&P Global satışları bakımından ülkenin en büyük ikinci müteahhidi olan china vanke’nin kredi notunu düşürerek önemsiz seviyeye indirdi.
Jeopolitik arenada ABD başkanı jeo biden ve japonya başbakanı fumio kishida çarşamba günü askeri işbirliğini geliştireceklerini ve yeni bir füze savunma sistemi kuracaklarını açıklayarak çin ve rusya’ya karşı ortak bir duruş segileyeceklerini sinyalini verdiler.
Yatırımcılar şimdi dikkatlerini perşembe günü açıklanacak olan mart ayı üretici ve tüketici fiyat enflasyonu rakamlarıyla birlikte çin’in ekonomik göstergelerine çevirmiş durumda. Fabrika çıkış fiyatları ekim 2022’den bu yana yıllık bazda deflasyon yaşıyor ve tüketici fiyat enflasyonu yaklaşık bir yıldır çoğunlukla negatif seyrediyor.
Beklenen rakamlar çin ekonomisinde deflasyonist baskılarının devam ettiğine işaret ederken, yıllık üretici fiyat endeksi ÜFE oranının gerilemesi ve yıllık tüketici fiyat endeksi TÜFE enflasyon oranının düşmesi öngörülüyor. Aylık tüketici fiyatlarının %0,5 oranında azalması beklenmektedir. Beklenen bu veri noktaları çin ekonomisinde kapasite fazlası veya zayıf talep gibi altta yatan sorunlara işaret edebileceğinden piyasalara daha fazla yön verebilir. Piyasaların yönünü etkileyebilecek diğer önemli gelişmeler arasında filipinler’in şubat ayı ticaret verilerinin açıklanması yer alıyor.