5 milyar dolar kredi vereceğiz.

Dış işleri bakanı mevlüt çavuşoğlu “Beyoğlu buluşmaları” kapsamında düzenlenen toplantıya katıldı.
Burada konuşan Çavuşoğlu, yerel seçimin arifesinde toplumun farklı kesimini temsil eden insanlarla bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu söyledi.
her seçimin sadece bir şehrin değil, ülkenin kaderini belirlediğini aktaran çavuşoğlu “Özellikle dış politikanın başarılı yürütülmesi bakımından ülkenin istikrarı çok önemli. Sanatçılar, İş adamları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri açısından ülkemizin huzuru, istikrarı, başarısı çok önemli. İçeride ne kadar güçlü olursak dışarıda o kadar güçlü oluyoruz. Ekonomimiz ne kadar güçlü ise girişimci ve insani dış politikamızı o kadar başarılı uygulayabiliyoruz. Aksi takdirde hamasetten öteye gidemiyoruz. O bakımdan her seçim ülkenin istikrarı ve geleceği bakımından önemlidir. Ayrıca ülkemizin demokrasisi ne kadar güçlenirse dışarıda devletimizin imajı bakımından tüm uluslararası alanda gücümüzün artması bakımından da önemlidir.” diye konuştu.
Ticaretin önündeki engellerin kaldırılması, iş adamlarına dünyanın farklı noktalarında yeni fırsatların oluşturulması insanların seyahat özgürlüğünün tam sağlanması için birçok alanda çalıştıklarını vurgulayan çavuşoğlu ikili ilişkileri üst seviyeye çıkarmak ve küresel sistemin daha adaletli olması için yoğun çaba sarf ettiklerini dile getirdi.
“Etrafımızda ateş cemberi var”
“Dünyanın her yerinde sorunlar ve fırsatlar var” diyen çavuşoğlu şunları söyledi:
“Bu sorunların üstesinden gelebilmek için neler yapabiliriz. Ülkemizin ve milletimizin önüne çıkan fırsatlardan nasıl yararlanabiliriz. Bunlarra kafa yoruyoruz. Tüm bunları iyi bir şekilde değerlendirebilmek için dünyadaki gelişmeleri çok iyi takip ediyoruz. Bugün bir geçiş dönemi yaşadığımız bir gerçek. Tek kutuplu bir dünya mı var. Yoksa çok bulutlu bir dünya mı var.
Yavaş yavaş soğuk savaş dönemindeki gibi kamplaşmalar kesinleşmeye mi başladı. Ticaret savaşları, korumacılık tekrar geri mi geliyor. Bunlara karşı nasıl tavır geliştirebiliriz. Ekonominin gücü nereden nereye gidiyor. Yurt dışında ortaya çıkan fırsatlar nelerdir. Bu hepimizin kafasındaki sorular. Bunlarla uğraşırken kendi bölgemizde neler oluyor. Yaşanan gelişmelerin ülkemize etkisi ne. Biz neler yapabiliriz. Bu soruları sorarak politikalar üretiyoruz. Yıllardır etrafımızda çözümü dondurulmuş ihtilaflar var. Pek çok soruları sorarak politikalar üretiyoruz. Yıllardır etrafımızda çözümü dondurulmuş ihtilaflar var. Pek çok sorunun yanı sıra hala etrafımızda bir ateş çemberi var. Suriye, ırak, iran, libya, yemen ve bu coğrafyadaki diğer gelişmeler. Tabii bir de balkanlar’daki sırbistan kosova gerginliği. Türkiye olarak bu sorunlara nasıl çözüm bulabiliriz. diye kafa yoruyoruz.”
Suriye’de bir taraftan terörle mücadele konusunda tedbirler aldıklarını diğer tarafta ise idlip mutabakatını koruyarak sahada ateşkesi tesis etmeye çalıştıklarınızı anlatan çavuşoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü.
“En önemlisi siyasi çözüm için özellikle astana ve soçi süreçleriyle cenevre sürecini de canlandırarak şimdi suriye’de bir anayasa komisiyonunun kurulması için çabalarımızı yoğunlaştırdık.
Önümüzdeki günlerde bir anayasa komisyonunu kurup, sivil toplum, rejim ve muhafaleti bir araya getirerek, ülke için bir anayasa taslağı hazırlamalarına yardımcı olacağız. Diğer taraftan ABD’nin çekilme kararından sonra fırat nehri’nin doğusunda kuzey suriye’de neler yapacağımızı ABD ile koordine etmeye çalışıyoruz. Rusya, iran ve diğer aktörler ürdün ve ırak’ı da işin içine dahil ederek komşu ülkelerle suriye’de kalıcı bir istikrarı nasıl getirebiliriz, çekilme sürecini nasıl yönetiriz. Bunu konuşuyoruz. Ama şu anda dönmeye başlayan suriyeli mültecilerin, ülkelerine döndükten sonra da desteklememeleri önemli. Onlar için de avrupa birliği dahil tüm aktörlerle konuşuyoruz. Bunun için 14 mart’ta brüksel’de AB ile bir konferans düzenleyeceğiz.”