2020 türkiye’sinde nereden daha çok para kazanılır.

2019 yılının son çeyreğinden bu yana Türkiye’de insanlar harıl harıl paralarını değerlendirebilecekleri yer arıyorlar. Yakın çevrelerinin kendileri ile paylaştığı veya haberler veya çeşitli platformlar aracılığıyla duydukları farklı alternatiflere bakıp, bunların arasından en iyi olduğunu düşündükleri yerlere yatırım yapmak paralarına değer katmak istiyorlar.
Türkiye’de bir kenarda birikmiş parası olan hemen herkes bunu nasıl değerlendirebileceği konusunda kafa yoruyor. Diğer ülkelerden en önemli farkımız ise enflasyon. Paranın satın alma gücünün azalmasına yol açan fiyatların genel seviyesindeki yükseliş, yatırımcıların alternatiflerini de sınırlandırıyor. Bunun üzerine, uzun süreden beri faiz oranları üzerinde devam eden ve enflasyon altında kalan faiz oranlarını da eklerseniz bu çabayı daha kolay anlamdırabilirsiniz.
Türkiye cumhuriyeti merkez bankası faizleri son bir yıl içerisinde çok hızlı bir şekilde indirdi. Buna paralel olarak mevduat faizleride düştü. Bugün bankalar TL cinsi mevduatlara yüzde 9 civarında brüt faiz teklif ediyorlar. Vergiler de kesilince net faiz yüzde 8’in altına iniyor. Bir çok gelişmiş ekonomiye sahip ülke için oldukça iyi sayılabilecek bu oran ne yazıkki Türkiye gerçekleri göz önüne alındığında aşağıda kalıyor. Yüksek enflasyon yaşandığı için reel olarak kayba yol açıyor. Bu nedenle TL mevduat hesabında para tutarrak birikimlerimiz enflasyon karşısında kayba uğruyor. Alternatif olarak dolar euro borsa konut ve otomobil döviz uzun zamandan beri ilgi çeken bir tasarruf aracı. Dövize ilgi azalmıyor. Ancak son iki aydır doların sabitlenmiş şekilde 6,85 seviyesinde kaldıktan sonra ağustosun ikinci yarısından sonra 7.30 7.40 arasında dalgalandığını görüyoruz. Bunun sebebi kurları yarısından sonra 7.30 7.40 arasında dalgalandığını görüyoruz. Bunun sebebi kurları baskılayacak yeterli rezervin kalmamış olması. TL’de kayba uğrayan, dövizde baskılamanın devam edeceğini düşünen özellikle küçük tasarruf sahipleri, farklı yatırım araçlarına ilgi göstermeye başladı. Konut satışlarında ve araç fiyatlarında artışın buradan kaynaklandığını tahmin ediliyor.