Tahsili gecikmiş kredi işlemleri büyüyecek.

Denetim ve danışmanlık firması Ernst Young’ın avrupa bankacılık sektörü tahsili gecikmiş krediler TGA raporuna göre, Türk bankacılığın küresel finansal krizden olumsuz etkilenenmesine bağlı olarak TGA piyasasını büyüyecek. Ernst Young’tan yapılan açıklamaya göre, Firmanın stratejik portföy çözümleri ekibi tarafından hazırlanan çalışma, Avrupa bankacılık sektörünün tüm zayıf noktalarının global krizin ardından yüzeye çıktığını ortaya koyuyor. Bu da dünya çapında faaliyet gösteren bankaların, Stratejilerini yeniden tanımlamaları gereklililğini beraberinde getiriyor.
Türkiye’nin “Avrasya’nın yükselen kaplanı” olarak anıldığı belirtilen raporda, 2001 krizinin ardından uygulanan ekonomik, siyasi ve sosyal reformların, son küresel finans krizinin türkiye ekonomisi üzerinde yaratacağı olumsuz etkileri sınırlandırdığı kaydedildi.
Rapora göre, bu süreçte türkiye’ye sermaye girişleri hızlanırken, güçlü iç taleple ekonomik büyüme hızının korunması sağlandı, aynı zamanda işsizlik oranları düşerken, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranları yükseldi. Ancak toparlanan ekonominin ülkenin aşırı borçlandığı yönünde bazı endişelere yol açtığına da işaret edildi.
Önde gelen türk bankalarının kredi seviyelerindeki büyümeyi kontrol ederek ve konservatif “varlık dağıtım stratejileri” uygulayarak küresel finans krizinden başarılı bir şekilde çıktıkları kaydedilen TGA raporuna göre, türkiye’deki bankaların mevcut durumu, Ülkedeki bankacılık sisteminin gelişmekte olan diğer avrupa ülkelerine kıyasla daha istikrarlı bir şekilde seyretmesini sağlıyor. Ayrıca türk bankalarının riskli pozisyonlarını seçmeleri sayesinde, türk bankacılık sektörü diğer ekonomilerdeki kadar sorunlu kredilerle boğuşmak veya değer uyarlamaları yapmak zorunda kalmıyor.
Küresel durgunluğa bağlı olarak dış talebin azalma olasılığının, Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektörü için önemli bir risk faktörü olarak öne çıktığı vurgulanıyor. Türkiye’de bankacılık sisteminin dirençli bir yapıda olmasına rağmen, küresel finans krizin sektörü iki nedenden dolayı olumsuz yönde etkilendiğinde dikkatin çekildiği raporda, bunlardan ilkinin dış piyasalardaki gerilemenin, türkiye ekonomisinin dikkatini çekildiği raporda, bunlardan ilkinin dış piyasalardaki gerilemenin türkiye ekonomisinin özellikle son yıllardaki büyümesinin temel dayanaklarından olan ihracat sektörünü ve yabancı sermaye girişini olumsuz etkilemesi ikinci nedenin ise bankacılık ürünlerine talebin düşmesinin yanı sıra sektörün sermaye kaynaklarının daralması ve yüksek faiz oranları nedeniyle iç tüketimin gerilemesi olarak belirtildi. Sektörün borç stokunun yüzde 55’ini en büyük 5 bankanın kredileri oluşturuyor
TGA raporuna göre, bankacılık sektörünün brüt borç stokunun yüzde 55,3’ünü en büyük 5 bankanın kredileri oluşturuyor. Yapılan düzenlemeler uyarınca getirilecek yükümlülükler ışığında bankaların, kredi riski sebebiyle maruz kalabilecekleri zararlara karşı gerekli seviyede özkaynak bulundurmaları gerekiyor. BDDK’nın yürürlüğe koyduğu mevzuat hükümleri nedeniyle türkiye’deki bankalarda muhafazakar karşılık stratejileri uygulanıyor, 2010 yılının sonunda TGA karşılık oranı yüzde 84,1’e yükseldi. 2010 sonu itibariyle bankaların toplam TGA portföyünün yüzde 19’u 3.8 milyar liraya 1.8 milyar euro ulaşan kredi kartı borçlarından yüzde 18’i ise kredi kartı dışındaki tüketici kredilerinden konut taşıt ve diğer oluşuyor. Yüzde 88,5 seviyesinde olan borç mevduat oranı sadece slovakya ve belçika hariç olmak üzere, avrupa ortalamasının altında kalıyor. Bu oranın düşük olması, Türkiye’de borçlanma piyasasının büyüyebileceğine işaret ediyor.