Sektörel kredi artışında lider güneydoğu.

Hükümetin “çözüm süreci” çalışmalarına başlamasının ardından özellikle yatırım ve turizm alanında ciddi iyileşmelerin yaşandığı güneydoğu anadolu bölgesi, 2014’ün ilk yarısında sektörel nakdi kredilerde yakaladığı yıllık yüzde 38,6 artış oranıyla diğer bölgeleri geride bıraktı. Bölgede kullandırılan sektörel kredilerin yüzde 65,6’sını verildiği gaziantep ise güneydoğu anadolu’daki ekonomik gelişime katkı sağlayan illerin başında yer aldı.
Finansal türkiye haritası’ndaki seçilmiş sektörel nakdi krediler verilerinden derlenilen bilgilere göre, bu yılın ilk yarısında türkiye’de kullandırılan 437 milyar 919 milyon 964 bin liralık sektörel nakdi kredilerin 23 milyar 309 milyon 621 bin lirası güneydoğu anadolu bölgesi’nde kullandırıldı.
Bölge’de verilen sektörel krediler, 2013’ün ilk yarısında ilişkin sinyal veren önemli göstergelerden sektörel kredi kullanımında yüzde 38,6’lık hızlı artışla diğer bölgeleri geride bıraktı.
Hükümetin “çözüm süreci” çalışmalarıyla ekonomik anlamda birçok alanda ilerlemenin gözlendiği güneydoğu anadolu bölgesi, aynı zamanda toplam sektörel krediler içindeki payını da artırdı.
Bölgenin toplam sektörel krediler içindeki payı, geçen yılın ilk yarısında bulunduğu yüzde 5 seviyesinden, bu yılın aynı dönemine yüzde 5,3’e çıktı.
Aynı dönemde 15 milyar 285 milyon 790 bin liralık sektörel nakdi kredinin kullandırdığı gaziantep ise güneydoğu anadolu bölgesi’nde verilen sektörel nakdi kredilerinin yüzde 65’6’sına denk gelirken, gaziantep bu anlamda bölgeyi sırtlayan il oldu.
Türkiye’de kullandırılan sektörel kredilerin yarısından fazlası marmara’da verildi.
Güneydoğu anadolu’dan sonra sektörel nakdi kredilerde en fazla artış kaydeden bölge iç anadolu oldu.
İç anadolu bölgesi’nin geçen yılın ilk yarısında 60,6 milyar lira düzeyinde bulunan sektörel kredi miktarı, yıllık yüzde 32,2 artışla 80,1 milyar liraya ulaştı. Bölge ayrıca, anılan dönemde toplam sektörel nakdi krediler içindeki payını da yüzde 18,3’e çıkarırken, bu rakamla da bölgeler arasında ikinci sıraya yerleşti.
Doğu anadolu bölgesi, bu yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre sektörel kredilerde yüzde 31,3’lük artış oranı elde ederken, bu rakamla 7 bölge arasında 3’üncü sıraya yerleşti.
Bölgede anılan dönemde 6,9 milyar liralık sektörel nakdi kredi verildi. Geçen yılın ilk yarısında bu rakam 5,2 milyar düzeyinde bulunuyordu.
Aynı dönemde, türkiye’de toplam sektörel nakdi kredilerin yarısından fazlasının kullandırıldığı marmara bölgesi’nde ise sektörel kredilerde yüzde 30 artış yaşandı. Marmara bölgesi, bu oranla sektörel kredi artışında yedi bölge içinde 4’üncü sırada yer alırken, toplam nakdi krediler içinde sahip olduğu yüzde 52’lik payla da diğer bölgelere fark attı.
Sektörel kredi artışında 2014 ocak haziran döneminde yıllık yüzde 23,1 ile akdeniz bölgesi 5’inci olurken, yüzde 22,5 ile ege bölgesi 6’ncı yüzde 20,2 ile karadeniz bölgesi sonuncu sıraya yerleşti. Söz konusu dönemde sektörel nakdi kredi artışı türkiye’de ise yıllık yüzde 29 düzeyinde gerçekleşti.