Munzam karşılıklar ve dönemleri.

Çünkü türkiye’de en büyük sorun vade sorunu. Türk bankacılık sektörünün topladığı para ile verdiği kredinin vadeleri birbirine uymuyor. Bu ciddi bir risk. Türkiye’de hala mevduatın vadesi 100 gün civarında. Yenilemeleri dikkate alırsanız bu 9 aya 1 yıla gidiyor. Ama sorun. böyle bir ortamda bazı bankalar vadeleri yaratırken bankalar bunu çok uzun vadeli vermek istemeyeceklerdir. Nitekim bazı bankalar vadeleri kısaltmaya başladılar. Maliyet sunumlarını da biraz artırdılar.”
Munzam karşılıklarda maksimum seviyelere yaklaşıldı Vadelerin nereye kadar kısabileceği sorumuz üzerine göktan “100 aya gelebilir 96 aya gelebilir çok fazla kısalmaz ama. Fakat diğer taraftan vadeyi daha da uzatmak için çalışmalar da var.” dedi.
Göktan ekonomide balon oluşturmadan üretim ve ihracat yönlü büyüme sağlanması gerekliliği üzerinde durarak “Frene basma ve hızın yavaşlatılmasının etkilerini piyasada son bir haftalık veriler gösteriyor ama biz belirgin etkiyi biraz daha sonra, 20-25 gün sonra, munzam karşılıkların yatırılma döneminde yani ay sonundan sonra belirgenleşecek” diye konuştu.
Munzam karşılık oranlarının yükseltilmesinde belli oranlara gelindiğini artık bundan sonra yukarı doğru çok fazla yer kalmadığını da düşünen göktan “munzam karşılık oranları bana göre zaten maksimum limitlere, kabul edilebilir dünya normlarına geldi. Bu hız istenen hıza inmezse herhalde bir takım başka tedbirler düşünülecektir. Burada amaç ekonominin aşırı ısınmamasını sağlamak. Cari açığı azaltmak. Kuru biraz yükseltmek istiyorlar. Çok fazla sıcak para gelmeye devam ederse belki geçici bir vergi düşünebilirler. Başka ülkelerde örneklerini gördük. Sıcak paraya 3 aydan az kalırsan şu kadar ödersin diyor. Ama ben bu tedbirler alındı, 2 ayda bir artmaya devam edecek ve faizler hızla yükselecek vadeler hızla kısalacak diye bir döngü de beklemiyorum. Böyle bir telaş içinde değilim. Piyasa fiyatları da bir miktar tepki verdi ben bunun dalgalanma ile oturacağını düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.
Şekerbank için neler söyledi. Alt ve orta gelirliye ev sahibi yapacak Şekerbank yönetim kurulu başkanı hasan basri göktan banka olarak konut kredilerinde, vade özelliği ile öne çıkacak ve yurtdışı kaynak ile finanse edilecek önemli bir projeye imza atmaya hazırlandıklarını da açıkladı. Daha çok alt orta gelir gruplarının ev sahibi olmasına yönelik hazırlanan projenin detayları önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşmaya hazırlandıklarını belirten göktan, ” konut kredilerinde önümüzdeki aylarda vade yanı ile sektörde tek olma özelliği taşıyacak ve yurtdışı kaynak ile finanse edilecek önemli bir projeye imza atacağız. “Kira öder gibi ev sahibi olma” anlayışına uygun sunacağımız bu hizmet ile daha çok alt orta gelir gruplarının ev sahibi olmasını hedefliyoruz. Bu doğrultuda amacımız, yatırım için alınan ikincil konutları değil, ikametgah edilecek ev ihtiyacına yönelik talepleri değerlendirmek olacak. Tüm bu özelliklerliyle söz konusu hizmetin sektörde büyük ses getireceğine inanıyorum.” dedi.
Anadolu ile beraber büyüyeceğiz Şekerbank olarak kuruluş misyonları itibariyle bir anadolu bankası olduklarının altını çizen göktan “Küçük sermayeli tarımın küçük işletmelerin desteklenmesi amacıyla veya tarımı destekleyen küçük işletmelerin desteklenmesi amacıyla kurulmuş bir bankayız. Bize düşen, şekerbank olarak yaygın anadolu bankacılığı yapmak. Bankacılık hizmeti almayan yöreye kesimlere ulaşmak. Biz onlara daha kaliteli daha ucuz, daha kolay erişebilir kredi imkanı sunmak istiyoruz. İstanbul ankara’nın en işlek caddesinde değil, bankacılıktan daha az istifade eden yörelerde bulunacağız. Anadolu’da hiç banka şubesi girmemiş yerlere gireceğiz” şeklinde konuştu.