Körfez ülkeleri iran israil çatışmasının tırmanmasını önlemek için bastırıyor.

Körfez ülkeleri geniş çaplı bir bölgesel savaşı önlemek amacıyla, iran’ın israil’e yönelik benzeri görülmemiş misilleme saldırılarının ardından gerilimin daha da tırmanmasını engellemek için aktif bir şekilde çalışıyor. Bölgedeki kaynaklar, yeni bir geriliminin körfez ülkelerini doğrudan çatışma hattına sokabileceği ve bölgeyi yeniden şekillendirme planlarını sekteye uğratabileceği endişesini dile getiriyor. Her ikisi de ABD’nin müttefiki olan suudi arabistan ve birleşik arap emirlikleri BAE iran israil ve monarşileri güvenlik sorunlarını ele almak ve ulusal kalkınma projelerine odaklanmak için hem iran hem de israil ile ilişkileri istikrara kavuşturmaya çalışıyor.
BAE ve bahreyn 2020’de abraham anlaşmaları yoluyla israil ile ilişkilerini normalleştird ve suudi arabistan gazze savaşı diplomatik çabaları engelleneyene kadar ABD savunma paktını da içeren benzer bir anlaşma yapmayı düşünüyordu. Yıllar süren düşmanlığın ardından riyad geçen yıl iran’ın da bir yumuşamaya gitti.
Ancak israil ile gazze’deki iran destekli hamas arasında 7 ekim’de başlayan çatışma nedeniyle bölgedeki yumuşama politikası ciddi bir tehdit altında. İsrail ve iran arasında çıkacak doğrudan bir savaş , hava içine çekebilir. Amerika birleşik devletleri müttefiki israil’i savunmaya kararlı. Telefon diplomasisi yürütüldüğünü belirtiyor. Hem iran hem de israil üzerindeki baskı, israil’in iran’ın kilit noktalarına yönelik bir saldırısının tüm bölgeyi etkileyebileceğinin bilinciyle, daha fazla misilleme yapmamaları yönünde.
ABD’nin iran’a mesaj iletmek için körfez ülkelerini kullandığı ve onları durumu tırmandırmaya çağırdığı bildiriliyor. Suudi arabistan’ın iran ile teması sürdürdüğü ve krizi yönetmek için çağırdığı bildiriliyor. Suudi arabistan’ın iran ile teması sürdürdüğü ve krizi yönetmek çin aralarında bir anlayış olduğu söyleniyor. Gerginliğe rağmen körfez’deki analistler en tehlikeli anın geçmiş olabileceğine inanıyor. Körfez araştırma merkezi başkanı abdulaziz el-sager tahran’ın gerilimi tırmandırıcı eylemlerini tamamladığını ve washintong’un israil’i daha fazla gerilimi tırmandırmaktan caydırdığını öne sürüyor. İran’ın stratejik açıdan kritik hürmüz boğazı’nda bir kargo gemisine el koyması ve nakliye yollarını kapatma tehdidinde bulunması gibi son olaylar körfez ülkelelerinin kırgunlıklarını altını çizdi. İran tarafından desteklenen yemen’deki husi grubu da gemilere saldırarak ve insansız hava araçlarını suudi hava sahasını atlayarak israil’e yönlendirerek bölgesel güvenliğe tehdit oluşturdu.