IMF başkanı 2024’te enflasyonun daha da düşeceğini öngörüyor.

Uluslararası Para Fonu IMF Genel Müdürü Kristalina georgieva enflasyonun beklenenden daha hızlı bir şekilde gevşediğini ancak henüz tamamen kontrol altına alınamadığını vurguladı. Perşembe günü konuşan georgieva gelişmiş ekonomiler için enflasyon oranlarının 2023’ün son çeyreğinde %2,3’e düştüğünü ve bunun 18 ay önce gözlemlenen %9,5’lik orandan önemli bir düşüş olduğunu kaydetti.
Georgieva bu düşüş eğiliminin 2024 yılında da devam edeceğini öngörüyor.
Enflasyonda beklenen bu düşüş büyük gelişmiş ekonomilerdeki merkez bankalarının yılın ikinci yarısında faiz oranlarını düşürmeye başlamasının önünü açabilir. Georgieva yine de merkez bankalarının bağımsızlıklarını korumalarının ve faiz kararlarını gelen verilere dayanarak almalarının önemini vurguladı.
Georgieva, beklenmedik enflasyon artışlarına yol açabilecek erken faiz indirimlerine karşı uyardı ve tersine, faiz indirimlerinin çok uzun süre ertelemesinin ekonomik faaliyeti olumsuz etkileyebileceğini belirtti.
Georgieva atlantik konseyi enflasyon artışlarına yol açabilecek erken faiz indirimlerine karşı uyardı ve tersine, faiz indirimlerinin çok uzun süre ertelemesinin ekonomik faaliyeti olumsuz etkileyebileceğini belirtti.
Georgieva atlantik konseyi düşünce kuruluşu etkinliğinde yaptığı konuşmada yaklaşan dünya ekonomik görünümüm amerika birleşik devletleri ve birçok gelişmekte olan piyasa ekonomisindeki güçlü faaliyetle desteklenen marjinal olarak daha güçlü bir küresel büyümeyi yansıtacağını açıkladı.
Georgieva spesifik yeni tahminlerde bulunmadı ancak güçlü piyasaları, büyüyen işgücü nedeniyle küresel ekonominin direncini kabul etti.
Bu olumlu göstergelere rağmen georgieva artan jeopolitik gerilimler ve beklenmedik olayların potansiyeline atıfta bulunarak küresel ortama ilişkin endişelerini dile getirdi. Georgieva, küresel faaliyetlerin tarihsel olarak zayıf kaldığını ve 2008-2009 küresel mali krizinden bu yana büyüme beklentilerinin düşüşte olduğunu belirtti. COVID-19 salgını en kırılgan ülkelerin ortantısız bir şekilde etkilendiği 3.3 trilyon dolarlık bir küresel çıktı kaybına neden oldu. Georgieva artan verimlilik artışı nedeniyle ABD’deki güçlü ekonomik toparlanmaya dikkat çekerken avro bölgesinin yüksek enerji fiyatları ve daha zayıf verimlilik artışı nedeniyle daha yavaş toparlandığını belirtti. Endonezya ve hindistan gibi yükselen piyasa ekonomileri nispeten iyi performans gösterirken, düşük gelirli ülkeler en ağır ekonomik hasarı yaşamıştır.