Faizlerdeki düşüş ve vade uzaması.

“Faizlerdeki düşüşün yanı sıra vadelerin uzaması kira öder gibi ev alma hayaline bizleri bir adım daha yaklaştırdı.” diyen varol, uluslararası piyasaların etkisinin yanı sıra enflasyondaki artış trendinin ve buna bağlı diğer ekonomik gelişmelerin etkisi ile önümüzdeki dönemde faizlerde bir miktar artış beklemenin gerçekçi bir yaklaşım olacağını dile getirdi. Varol, ” bir düzeltme hareketi olarak yorumlayabileceğimiz bu artışların satışlara önemli derecede bir etki yapacağını düşünmüyoruz. Zira yapılacak olan düzeltme hareketi sonrasında dahi mortgage faizleri makul seviyelerde olacak ve sektör büyümesine devam edecektir. Faiz oranlarımız şekindedir. bilgisini verdi.
Taşıtta hala önceki yıl büyüme rakamlarına ulaşılmadı Yunanistan’da başlayan krizin uluslararası piyasalarda tekrar olumsuz bir havanın oluşmasına neden olduğunu kaydeden varol, “AB tarafından AB üye ülkelerine yapılacak destek için hazırlanan paket ile piyasalar bir miktar rahatlamış durumda. Buna rağmen halen bir tedirginlik söz konusu. Diğer taraftan yurtiçinde ekonominin negatif büyümeden pozitif büyümeye geçmesi ile daha önce kriz esnasında alınan bir takım ekonomik destek paketlerinin devreden çıkartılması söz konusudur. Enflasyonda ki artış para piyasalarına faiz artışı olarak yansımakta. Oluşan bu ortamda mortgage faizlerinde yükselişin olması kaçınılmaz bir durumdur” diye konuştu. Taşıt sektöründe geçen sene yürürlüğe konuşan ÖTV indirimleri ile sektörün desteklenerek iyi bir satış grafiğine ulaşıldığına değinen varol, ancak taşıt kredilerinde daha önceki yıllarda yakalamış olan büyüme rakamlarına ulaşılmadığını bu yıl da kredi faizlerinin bu seviyelerde kalması durumunda 2009 senesinin bir miktar üstüne satış gerçekleşeceğini tahmin etti.
Ertelenmiş talep konut faizlerini yükseltecek
Fortis bank FBT pazarlama yönetimi grubu genel müdür yardımcısı cem ertem, “Türkiye nüfusunun %63’ü 0 ile 34 yaş arasındaki kişilerden oluşuyor. Dünyanın ekonomi bakımından 18’inci nüfus bakımından ise 19’uncu büyük ülkesiyiz. 2020 sonuna kadar, avrupa afrika orta doğu coğrafyasında en yüksek büyüme oranının türkiye’de yaşanacağı öngörülüyor.” diyerek Türkiye’de bireysel kredi pazarının önümüzdeki yıllarda çok daha hızlı büyüyeceğini kaydetti. Ertem, “bu büyümede nüfus artış hızı genç ve tüketime yönelik nüfusun toplam nüfus içindeki payı ve yaşam standartlarındaki değişimler gibi kavramlar etkin olacak. Kredi kartını nakit kredi aracı gibi hatalı kullanan önemli bir kesim zamanla günlük finansman ihtiyaçları için doğru tüketici kredilerine yönelmeye başladılar. Artık türkiye’de yaşayan insanlar çok daha fazla seyahat ediyor: eğitime daha fazla bütçe ayırıyor. Gençler ailelerinin evlerinden çok daha erken yaşta ayrılarak, kendi hayatlarını kuruyor. Tüm bunlara bağlı olarak da kredi kullanma alışkanlıkları giderek gelişiyor. Diğer yandan oto ve nakit kredi faizlerinin de konut kredileri ile aynı doğrultuda devam edeceğini öngörüyoruz” şeklinde konuştu.