BDDK kredi büyümesi.

BDDK anlamadığım enstrümana izin vermem dedi iyi de oldu. Babacan, bunun da kamunun klasik personel ve insan kaynağı içerisinde elde etmesinin zor bir tablo olduğunu, dolayısıyla uluslararası bölgesel ve ulusal düzenleyici kuruluşların özellikle insan kaynağı noktasında çok çok güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Türkiye’de 2004, 2005 ve 2006 yıllarında bankacılıkta ilgili çok düzenleme yapıldığını ve “finansal mühendislik” adıyla artık ayrı bir alanın olduğunu belirten babacan, “Gerçekten anlaşılması son derece güç, son derece karmaşık ürünler, kontratlar var. Fakat şöyle önemli bir siyasi karar almamız gerekti.
Bankacılık otoritemiz BDDK dedi ki “Ben eğer bir enstrümanı anlamıyorsam, ona izin vermiyorum, benim izin verdiğim işler, sadece anlayabildiğim kavrayabildiğim, denetleyebildiğim işlerdir. Onun dışında da izin verdiğim işler, sadece anlayabildiğim kavrayabildiğim kimsenin hiç bir şey yapmasına izin vermem dedi ve böyle bir kısa yol üretti. Bana göre de iyi oldu.
Öbür türlü gerçekten, nerede ne riskin biriktiğini hangi enstrümanın hangi piyasa şartlarında nasıl davranacağını kestirmediğiniz zaman gerçekten büyük problemlere karşı karşıya kalabiliyoruz.” diye konuştu.
“Pardon, 2 milyar dolar zarar”
Son krizin bazı dersler öğrettiğini dile getiren babacan, isterse dünyanın en büyük en itibarlı finans kuruluşu ve bankası olsun, bunların hepsinin hataya açık olduğunu söyledi. Hepsinin kendi içinde hata yapmaya müsait yapıları, personeli bulunduğunu dile getiren babacan, “Bakıyorsunuz birden “Aaa pardon, 2 milyar dolar zarar etmişiz” senin 100 bin tane çalışanın var. Bunların bir tanesi eğer seni 2 milyar dolar zarara sokabiliyorsa ve bunun kendi içinizde biriniz farkına varamıyorsanız herhalde burada çok daha ciddiyetle farklı bir yaklaşımın olması gerekiyor” diye konuştu.
“2001 krizinden dersler çıkardık, ancak unutuldu”
Türkiye’nin 2001 krizinden kendi krizinden önemli dersler çıkardığını söyleyen ali babacan, krizlerin geçen sürede unutulduğu eleştrisinde bulunarak, şöyle devam etti:
“Fakat bu derslerin de ben açıkça ifade edeyim bir süresi var. Kriz olduğu zaman insanlar birşey öğreniyor ama aradan vakit geçtikçe de bunlar unutuluyor. Belki 10 yıl önceyi hatırlıyorsunuz.
Ancak, 20-30 sene önceki krizler unutuluyor. İşte bu krizden de öğrendiklerimize önemli adımlar attık ve kendi düzenlemelerimizle, AB düzenlemelerinin hatta basel düzenlemelerinin bazı açılardan daha ilerisinde adımlar attık. “Kimse artık çok büyüğün, zaten bu işleri herkesten iyi bilirim, herhangi bir uluslararası kuruluş benden daha mı iyi biliyor ki gelip benim sistemimi denetleyecekmiş” diyemiyor artık.”