Tabi faaliyetlerini artırmaya başladılar derken, satın aldıkları portföylerde bulunan insanlara ulaşmak için çabalarını artırmaya başlamalarını kastediyoruz. Varlık yönetim şirketleri genelde faaliyetlerine öncelikle tahsilli gecikmiş kurumsal bireysel kredilerin ve kredi kartları borçları satın alınması ve bunların yeniden yapılandırılmak suretiyle tahsil etmek için çalışmaya başlarlar.
Varlık yönetim şirketi nedir.
Kısaca anlatmak için sabah gazetesinde yayınlanan şu haberden bir örnek verelim, bankaların geri ödenmeyen veya batık kredilerini ciddi bir iskonto karşılığında satın alarak orta vadede bunları tahsil eden varlık yönetim şirketleri ” finansal sistemin çöpçü balıkları” olarak tanımlanmış Halihazırda BDDK’nın izniyle faaliyet gösteren 8 varlık yönetim şirketi bulunuyor.
Sistem nasıl çalışır.
Varlık yönetim şirketleri, bankaların satılığa çıkardıkları alacağı şüpheli portföyleri incelendikten sonra uygun gördükleri teklifi verirler. Bu genelde ihale sürecinde gerçekleşir. En yüksek teklifi veren şirket ihaleyi açan kurum teklifi uygun bulursa portföyü devreder. Bu bedel portföy bedelinin belli bir oranı olur, yani 100 liralık bir alacak portföyü için varlık yönetim şirketi 30 lira da verebilir, 10 lira da, 5 lira da. Bu bedeli belirleyen faktörlerin başında, portföyden o zamana kadar yapılan tahsilat miktarı ve portföyü oluşturan müşterilerin bilgilerinin ne durumda olduğu yer alır.