UnionPay özellikle asya bölgesinde çin dışında hong kong güney kore ve Rusya gibi 40’dan fazla ülkede hizmet veren Visa, Mastercard, American Express, Dinnerse Club gibi ödeme sistemlerinden biridir. 500’den fazla finansal kurumun bir araya gelmesiyle 2002 yılında kurulmuştur.
5 milyara ulaşan kart sayısı ile global ödeme pazarının içinde en büyük ödeme sistemi olarak kabul edilir.
Banka kartı ağırlıklı bir portföye sahip olan UnionPay, dünya genelinde 2 milyon ATM ve 26 milyon iş yerinde geçerli olan 5 milyar kart ile özellikle turizm sektöründe hizmet veren iş yerleri için önemli bir fırsat sunuyor. Union Pay uyumlu bir pos çözümü sunabilmek, özellikle seyahat eden Çinli ve diğer asyalı turistlerin alışveriş tutarlarını hatırı sayılır miktarda arttırabiliyor.
QR kod ile yapılan ödemelere uluslararası bir standart oluşturma çalışmaları da UnionPay tarafından yürütüldü. Bu çalışma sayesinde Çin’in ödeme standartının uluslararası hale gelmesi için önemli bir kilometre taşı oldu.
Türkiye’de UnionPay ve iş bankası
Son yıllarda uzakdoğulu turistlerin yurtdışında yaptıkları harcamalardaki büyüme, UnionPay kartlarının Türkiye POS cihazlarında da kabul edilebilir hale getirilmesi ve kullanılabilmesi ciddi bir fırsat ve ihtiyaç olarak karşımıza çıktı.
Bu ihtiyaçtan yola çıkan BKM 2013 yılında bir işbirliği anlaşması imzaladı ve bunu takip eden 2014 yılında UnionPay kartlarının ülkemizde tüm ATM’lerde kullanılabilmesi için altyapısal çalışmayı tamamlandı.
İlk işlemler Türkiye genelinde iş bankası Bankamatikleri’nden gerçekleşmeye başladı. Şu anda geldiğimiz noktada genel olarak bankalarımızın büyük bir kısmında UnionPay kartları pos ve atm’lerde kabul ediliyor.
2015 yılında UnionPay ile iş bankası arasında e-ticaret konusunda da işbirliği çerçevesinde, Türkiye’de internetten satış yapan işyerleri, iş bankası sanal pos hizmeti kapsamında doğrudan UnionPay online ödeme sistemine UPOP bağlanarak, UnionPay kartlarıyla ödeme kabul etmeye başladılar.