Bu projeyi hayata geçirdiğinizden beri doğal olarak tüketici finansmanı ile ilgili gündemi çok daha yakından takip eder olduk. Türkiye’de ve tüm dünyada olan bitenleri tüketici finansmanı açısından değerlendirmeye devame ediyoruz.
Türk tüketicisinin öncelikli gündemi sicil affı
Sicil affı yasalaştı. Yasalaştığı haliyle bakıldığında temmuz 2009 tarihine kadar gecikmede olan borçlarının geri ödemesini tamamlayan tüketicilerin merkez bankası veritabanındaki yani kara listedeki kayıtları başvuruya gerek kalmadan silinecek. Merkez bankası tarafından yapılan konuyla ilgili açıklamaya göre bireylerin merkez bankası kayıtlarında bulunan bilgilerinin telefonla verilmesi mümkün değil. Dolayısıyla bu konuda durumunu merak eden tüketicilerin daha önce burada paylaştığımız şekilde yazılı olarak başvurması gerekiyor. Telefon ile bilgi almaya çalışmak sadece bir vakit kaybı.
Sicil affının uygulanmaya başlama tarihi için tahminimiz mart ortası
Merkez bankası veritabanında kaydı olduğunu bilen ve borçlarının geri ödemesini tamamlamış tüketicilerin ve ilgili kayıtların ne zaman silineceğini merak edenlerin sayısıda hiç az değil. Bu durumda olan okuyucularımızın biraz daha sabırlı olması gerekiyor. Bildiğiniz gibi sicil affı yasasının resmi gazete’de yayınlanma tarihi 28.01.2009 gerek merkez bankası gerekse merkez bankası’na bildirim yapan bankalar, bu tarihten sonra ilgili yasaya göre aksiyon almaya başladılar. Yeni yasaya göre sistemsel düzenlemeler yaparak bu bilgilerin TCMB veri tabanına iletilmesini sağlamak ve bu kayıtlara istinaden TCMB’nin sicil affını uygulamaya alması mart ayının ikinci yarısını bulacaktır. Sicil affı nedeniyle mağduriyeti olan tüketicilerin bu yasanın uygulamaya geçmesini sabırsızlıkla beklediklerinin farkındayız, ancak böylesine sistemsel bir değişikliğin hatasız bir şekilde tamamlanması için bir buçuk aylık bir süre gayet normal.
Sicil affından yararlanmayı bekleyenlerin yapması gerekenler
Geçmişte çek, senet, kredi, kredi kartı veya benzer tüketici finansmanı ürünleriyle sorun yaşamış idari veya yasal takip aşamasına geçmiş kişilerin, bu kayıtlarının güncel olup olmadığına emin olmaları gerekiyor. Bunun için yazılı olarak merkez bankası’na başvurarak bir fikir sahibi olabilirsiniz. Kaydınız güncel değilse, kaydı yaratan bankaya başvurarak ilgili kaydın temmuzdan önce düzeltilmesine talep etmeniz önemli.
Devlet affeder ancak bankalar affeder mi ?
yaklaşan yerel seçimlerin etkisiyle sicil affı süratli bir şekilde yasalaştı. Geçmişinde tüketici finansmanı ürünlerinde sorun yasamış tüketicilerin tekrar kredi sistemine girebilmeleri için ümit verildi. Ancak pratikte sicil affının, yukarıda bahsettiğimiz kişilerin hepsinin işine yarayacağına söyleyebilmemiz maalesef mümkün değil.