ING Bank, istanbul bilgi üniversitesi ve IPSOS işbirliğinde gerçekleştirilen ING mortgage barometre’nin mayıs 2011 dönemi sonuçları açıklandı. Gayrimenkul sektörü açısından durum çok parlak değil, gelecekte konut almayı düşünen ve şu anda alma konusunda kararsız olan tüketicilerin nisan ayında yüzde 67’si mayıs ayında ise yüzde 68’i faiz oranlarının artması ile konut alım kararını ertelediklerini belirttiler.
Araştırma sonuçlarına göre ING mortgage barometre Mayıs 2011 dönemi sonuçları nisan ayına göre bir puanlık düşüş göstererek 83’e indi. Mevcut piyasa koşullarının konut alımına uygun olduğunu düşünenlerin oranı nisan ayında yüzde 42 iken mayıs ayında bu oran yüzde 41 olarak gerçekleşmiş.
Gelecekte konut satın alma eğilimini oranı nisan ayında yüzde 55 düzeyindeyken, bu oranın mayıs ayında yüzde 53 olması gayrimenkul sahipliği konusunda talebe dair bir gerileme söz konusu olduğunu gösteriyor.
Faizlerdeki artış ile konut alım kararını erteleyecek kişilerin nisan ayında yüzde 43’ü mayıs ayında ise yüzde 41’i konut alım kararını bir yıla kadar ertelemiş. konut alımını iki yıl ve üzeri erteledikleri söyleyenlerin oranı nisan ayında yüzde 57 mayıs ayında ise yüzde 59 olarak gerçekleşmiş. Bu araştırma sonuçlarına gayrimenkul sektörü açısından satış yönünde talebin önümüzdeki 12 ay açısından gerileyeceğini işaret ediyor. TV’de ve diğer mecralarda büyük ve sıfır yeni proje reklamları yerine, bundan 6 7 ay önce tanıtımı yapılan projelerin reklamının dönüyor olmasının bu araştırma sonuçlarını desteklediğini düşünüyoruz.
Mevduat faizlerinin geldiği seviyelerde birikimlerine aldıkları getiriler tüketicileri tatmin etmekten hala çok uzak. Buna ek olarak bir de tüketimin azaltılmasına yönelik bankaların faiz artırımına gitmesine yol açacak şekilde alınan tedbirler, mevduat ve kredi faizleri arasındaki makasın iyice büyümesine yol açıyor. Makasın büyümesi neticesinde tüketiciler de doğal bir refleks göstererek, birikimlerine tatmin edici bir getiri alamamalarından dolayı konut sahipliği kararlarını ertelemeyi tercih ediyorlar.