Ticari (Kurumsal) Taşıt Kredisi Nedir?
Ticari taşıt kredisi, kamyon, kamyonet, tır, otobüs, minibüs gibi ticari araçlar için bankalar tarafından sunulan taşıt kredisi türüdür. Ticari sicil kaydı şartıyla, bankalar arasında faiz oranları değişebilir. Ticaret, hizmet ya da otomotiv sektöründeki özel ve tüzel kişiler, düşük faizli ticari araç kredisi imkanından faydalanabilir. Faiz oranları değişiklik göstermekle birlikte genellikle bankalar 1-60 ay vade aralığında ticari taşıt kredisi verirler.
İş Makineleri için Ticari Araç Kredisi Başvurusu Yapılır mı?
Taşıt kredisi, kamyon, tır, panelvan, minibüs, otobüs gibi ticari araçları kapsar. İş makineleri için taşıt kredisi kullandırılmaz. Bunun dışında firmalar, işletme kredileriyle iş makineleri için gerekli finansmanı sağlayabilir.
Araba Kredisi Kaç Yaşa Kadar Verilir?
Taşıt kredisine başvurulduğunda sigortalılık süresi, mevcut borç durumu, gelir durumu, kredi alacak kişinin yaşı gibi birçok kriter göz önünde bulundurulup incelenir. Başvuru olumlu sonuçlandırılırsa satın almak istenen aracın yaşına bakılır. Bankadan bankaya kredi yaş sınırı ve vade süreleri değişiklik gösterebilir. Genellikle en fazla 5 yaşında araçlara kredi imkanı sağlanırken bazı bankaların inisiyatifine göre bu sınır 10 yaşa çıkarabilir.
Taşıt Kredisi mi İhtiyaç kredisi mi?
Kişiler taşıt kredisi aldığında belirlenen vade süreleri daha uzun bir zamana yayılmış olduğu için araç alımı kolaylaşır. İhtiyaç kredilerinde maksimum 36 ay vade kullanabilirken; taşıt kredisinde bu süre 48 aydır. Vade süresinin uzun olması sebebiyle, gelirden küçük bir pay ayırarak uzun vadede bir araç sahibi olunabilir. Taşıt kredisi için tercih edilen bankanın, araba satıcıları ile özel bir anlaşması varsa, özel faiz oranları ve daha uygun imkanlar sunulabilir. Ancak bankalar genel olarak aracın faturasının %50 – %70 arasında kredi verir. Bankanın verdiği kredinin vade süresince araç, banka tarafından ipoteklidir. Banka satın alınacak aracı borcun tamamı ödenene kadar rehin tutar çünkü banka aracı teminat olarak görür. Aracı satmak için önce ipoteği kaldırmak gerekir. İkinci el araçlarda bazı bankalar yaş sınırı koyar. Eğer alınacak araç yaşı bankanın koşullarına uymuyorsa ihtiyaç kredisi tercih edilebilir.
İhtiyaç kredisi, en yaygın tercih edilen kredi türüdür. Kredi talebinin fazla olması sebebiyle bankalar arası rekabet de fazladır. Düşük faizli ihtiyaç kredisi avantajının temel nedeni, bankalar arası rekabettir. Kasko zorunluluğu bulunmaması ihtiyaç kredisi alacak kişiler için avantajdır. İhtiyaç kredisinde herhangi bir ipotek verilmemesinden dolayı kredi çıkma ihtimali daha düşüktür. Herhangi bir mal varlığı ipotek ettirerek daha yüksek tutarlı ihtiyaç kredisi alabilmeniz mümkündür ama bu seçenek daha maliyetlidir. İkinci el araç kredilerinde %30’luk bir peşinata gerek yoktur. Ayrıca ikinci el araba kredisi, kasko zorunluluğu barındırır. İhtiyaç kredisinde kasko zorunluluğu bulunmaması avantajdır.
Araba Kredisi Nasıl Yapılandırılır?
Araba kredisi yapılandırma, aylık taksitleri ödemekte güçlük çeken bireyler tarafından talep edilir. Aylık taksit tutarlarını azaltmak ya da daha düşük faiz avantajlarından faydalanmak isteyen tüketiciler, bankayla iletişime geçerek kredi yapılandırma talebinde bulunabilir. Yapılandırma talebi, her zaman için kabul edilmez.
Taşıt Kredisi Borcumu Ödeyemezsem Ne Olur?
Taşıt kredisi taksitinin iki defa üst üste ödenmemesi halinde banka tarafından verilen kredi iptal olur. Banka tarafından borçluya ihtarname çekilir. İhtarnamede, borcun 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiği yer alır. Üst üste 2 taksitin ödenmemesi üzerine verilen 30 günlük süre sona erdikten 90 gün sonra yasal takip süreci başlatılır. Yani kredi sahibine tanınan süre toplamda 90 gündür. Bu durumda bankayla görüşüp yapılandırma istenilmelidir. Yapılandırmanın istenmediği, borcun da ödenmediği durumlarda banka, ipotek yoluyla borç tahsilini gerçekleştirir.
Taşıt Kredisi Başvurusunda Nelere Dikkat Edilmeli?
Taşıt kredisi başvurusu yapılırken 0 araç kredisi ve ikinci el taşıt kredisi arasında farklar bulunur. Hangi araç için gerekliliklerin karşılandığına bakılmalı, kredi başvurusu bu doğrultuda yapılmalıdır. Taşıt kredisi başvurusu yapılırken dikkat edilmesi gereken diğer unsurlar şunlardır.
- Öncelikle almak istenilen araca karar verilirken, otomobilin aylık giderlerinin kredi taksiti ile sınırlı olmadığı bilinmelidir. Kredi taksiti dışında aracın bakım, onarım ve yakıt gibi giderleri vardır.
- 0 km bir araç ile ikinci el bir araç arasındaki faiz değişiklikleri bilinmelidir. Faiz gerek kredi toplam maliyetini gerekse de aylık taksit tutarını etkileyen en temel unsurdur.
- Ticari araç ve bireysel araç kredisi arasındaki farklar göz önünde bulundurulmalıdır. Bazı bankalarda kamyon, kamyonet, tır, otobüs, minibüs gibi ticari araçlar için sunulan taşıt kredisi türüne kurumsal (ticari) kredi denir. Kurumsal araç kredisi başvurusunda, ticaret sicil gazetesi, bilanço kayıtlarını gösteren evraklar, vergi levhası gibi tüzel kişilere ait bilgileri içeren belgeler istenir.
- Bireysel araba kredisi başvurusunda kimlik belgesi, ikametgah belgesi ya da kredi almak isteyen kişinin üzerine kayıtlı son döneme ait bir fatura ve gelir belgesi istenir. Banka tarafından istenilen belgeler e- devlet üzerinden alınabilir.
Taşıt Kredisi Alınırken Kredi Notuna Dikkat Edilir mi?
Otomobil kredisi vermek için bankaların dikkate aldığı en önemli konu, başvuru yapan kişinin kredi notu ve gelir durumudur. Talep edilen kredi miktarı ile ödeme kapasitesi arasındaki ilişkiyi kuran kredi notu sorgulama sistemi, teknolojik bir sistemdir. Kredi kartlarının asgarisinin düzenli bir şekilde ödenip ödenmediği, mevcut kredi taksitlerinin aksatılıp aksatılmadığı gibi unsurlar kredi notu üzerinde etkilidir. Kredi notunun yüksek olması taşıt kredisi başvurusunun olumlu sonuçlandırılmasında etkilidir. Bankalar, taşıt kredisi talep edildiğinde bu kredinin belli bir oranını (bu oran %70’lere ve %80’lere çıkabilir) kredi olarak ödeyebilir. Kredi notunun aralığı aşağıdaki gibidir.
- 1-799 Çok Riskli
- 800-1299 Orta Riskli
- 1300-1499 Az Riskli
- 1500-1699 İyi
- 1700-1900 Çok İyi