Tarım grubunda sert dalgalanmalar görüldü.

Petrol ihraç eden ülkeler örgütünün OPEC üretim kesintisi uygulamasının süresini bu yılın ikinci çeyreğine uzatacağı yönündeki beklentiler de brent petroldeki fiyat artışında etkili oldu OPEC+ grubu kasım 2022’de günlük 2 milyon varillik üretim kesintisi yapacağını duyurmuş. geçen yıl mayıs itibarıyla da günlük yaklaşık 1,6 milyon varil ilave kesinti yapma kararı almıştı.
Buna ek olarak 9 üye ülke, temmuz 2023’te bu yana değişen miktarlarda gönüllü kesintiye gitmişti. Grup şubat başında yaptığı açıklamada petrol üretimini azaltma politikasını 3 nisan’a kadar sürdürüeceğini teyit etmişti. Yunanistan’ın Avrupa birliği’nin AB kızıldeniz’deki Aspides misyonuna katılmaya karar verdiğini açıklaması da orta doğu’da devam eden jeopolitik gerilimin diğer bölgelere de sıçrayacağı endişelerini artırarak brent petrolde yukarı yönlü hareketi destekledi. Öte yandan ukrayna’nın rusya’nın güneyindeki en büyük petrol rafinerisine yönelik saldırısının asya ve avrupa’nın bazı bölgelerine yakıt tedarikini potansiyel olarak kesintiye uğratabileceği endişeleri brent petrolün yükseliş eğiliminde etkili oldu. Doğalgaz fiyatları hava sıcaklıklarının artacağı, dolayısıyla talebin azalacağına yönelik tahminler ve depolanan miktardaki artış nedeniyle düştü. Doğalgaz fiyatları ayrıca ılımlı sıcaklıklar ve bahar mevsiminin yaklaşması nedeniyle baskı altında kaldı. Yılın ilk çeyreğinde tarım grubunda sert dalgalanmalar görüldü. Chicago ticaret borsasında kitle başına fiyatlar buğdayda yüzde 10,8 mısırda yüzde 10,5 soya fasulyesinde yüzde 8,2 pirinçte yüzde 7,5 azaldı.
Intercontinental exchange’de işlem gören pamuğun libre fiyatı yüzde 12,8 kahvenin fiyatı libre fiyatı yüzde 0,3 şekerin libre fiyatı yüzde 9,4 kakaonun ton fiyatı yüzde 132,7 arttı.